Budúcoročný rozpočet Rozhlasu a televízie rozvoj neprinesie

NETKY.SK • 21 December 2016, 15:24 • 2 min
Budúcoročný rozpočet Rozhlasu a televízie rozvoj neprinesie

BRATISLAVA – Rozpočet Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) na budúci rok nie je rozvojový, ale je stabilizačný a šetriaci, konštatovala na dnešnom rokovaní Rada RTVS. Rada prerokovala a schválila rozpočet a programový koncept RTVS na rok 2017.

slovakia

left justify in out

Rizikom rozpočtu je, že nekryje prípadné prehry v súdnych sporoch RTVS. Rada zároveň „upozorňuje, že súčasný model financovania RTVS nedostatočne pokrýva jeho potreby na ďalší rozvoj, čo sa prejavuje napríklad aj v narastaní investičného dlhu, v obmedzených možnostiach pre tvorbu finančných rezerv, ako aj pri výrobe vlastnej tvorby“. V rokovaní o rozpočte dnes rada pokračovala po tom, ako rokovanie prerušila 12. decembra. Dôvodom bola v tom čase nová informácia o tom, že RTVS hrozí riziko prehry 11 rokov starého sporu so spoločnosťou PSMA v súčasnej výške 2,4 milióna eur.


V rozpočte RTVS na rok 2017 sú bežné výdavky vo výške 123 770 608 eur, kapitálové výdavky 5 568 785 eur a celkové výdavky RTVS tak majú byť 129 339 393 eur. Na druhej strane RTVS očakáva príjmy spolu 130 139 393 eur. Celkový prebytok je naplánovaný na 800-tisíc eur. Člen dozornej komisie Rady RTVS Peter Kubica upozornil počas rokovania rady o rozpočte na rok 2017 nižšie príjmy RTVS v porovnaní s rokom 2016.

 

Dôvodom je nižší očakávaný výber z úhrad za služby verejnosti poskytované RTVS (tzv. koncesionárske poplatky) vo výške 77 miliónov eur (o 1,1 mil. menej ako v roku 2016) a zníženie príjmov RTVS zo zmluvy so štátom na výrobu televíznych programov. Spolu dostane RTVS v roku 2017 zo zmluvy so štátom 26 miliónov eur, z toho na televíznu výrobu 19,3 mil. eur (o 1 656 360 eur menej ako v roku 2016), na rozhlasovú výrobu ide rovnako ako v roku 2016 – 2,7 mil. eur, na rozhlasové vysielanie do zahraničia Radio Slovakia International taktiež rovnako – jeden milión eur, na investície to má byť 3 milióny, teda o 368 400 eur viac ako v roku 2016.

 

Z pohľadu dozornej komisie rady je dôležité, že predložený rozpočet je vyrovnaný s celkovým prebytkom 800-tisíc eur. Dozorná komisia označila za riziká rozpočtu súdne spory, ktoré RTVS „zdedil“ z minulosti. Kubica za trojčlennú dozornú komisiu rady upozornil, že súčasný model financovania RTVS nie je vyhovujúci. Negarantuje rozvoj programu, ani riešenie technických problémov budov RTVS, ich vybavenia, techniky.


Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika ešte 12. decembra Radu RTVS informoval, že na prípadnú prehru v spore s PSMA je v návrhu budúcoročného rozpočtu na tento účel rezerva, na ktorú sa použije úspora 5,2 milióna eur z tohto roka. Spor medzi spoločnosťou PSMA - bývalým obchodným zástupcom pre predaj reklamy Slovenského rozhlasu (SRo) a SRo od roku 2005 narástol z 868-tisíc eur s úrokmi a súdnymi trovami na približne 2,4 milióna eur. Týka sa PSMA na odstupné od zmluvy.


Komisia zriadená generálnym riaditeľom na interné preskúmanie redakčných výstupov v súvislosti s obvineniami zamestnancov Sekcie spravodajstva, športu a publicistiky RTVS ukončí činnosť a poskytne správu do 5. januára 2017. Ako počas rokovania Rady RTVS povedal predseda komisie a zároveň šéfeditor televízneho spravodajstva Juraj Fellegi, komisia pracovala šesť týždňov a počas štyroch zasadnutí sa venovala rôznym oblastiam práce a fungovania spravodajstva tak, aby dokázala alebo vylúčila možnosť zásahov do neutrality spravodajstva. Komisia bude Radu RTVS o záveroch svojej práce informovať 12. januára.


Za kontrolnú komisiu, ktorú kreovala Rada RTVS, informoval podpredseda rady a zároveň člen kontrolnej komisie rady na vyšetrenie údajného ovplyvňovania spravodajstva Martin Kákoš. Komisia podľa Kákoša odporúča rade zoberať sa správou až po skončení práce komisie zriadenej vedením RTVS. Rada zaviazala generálneho riaditeľa RTVS, aby jej doručil výstup z práce komisie do 5. januára. Rada sa na svojom prvom rokovaní v roku 2017 naplánovanom na 12. januára chce zaoberať komplexným materiálom, ktorý má obsahovať zistenia komisie zriadenej RTVS aj zistenia kontrolnej komisie zriadenej Radou RTVS, ako aj stanovisko a prípadné rozhodnutia vedenia RTVS vyplývajúce zo zistení komisie RTVS.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona