Budúcnosť kryptomien – 2.časť

NETKY.SK • 1 Júl 2017, 17:15 • 2 min
Budúcnosť kryptomien – 2.časť

LONDÝN – V minulom článku sme si povedali niečo o Bitcoine, od jeho počiatkov, cez súčasnosť až po teoretickú budúcnosť. Ako je to však s budúcnosťou ďalších digitálnych mien v porovnaní s Bitcoinom? Zvyšovanie kontroly zo strany úradov

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Hlavné výhody Bitcoinu v oblasti decentralizácie a anonymity transakcií z neho urobili obľúbenú menu aj v zóne ilegality, vrátane prania špinavých peňazí, obchodovania s drogami, pašovania a obstarávania zbraní. To upútalo pozornosť silných regulačných a iných vládnych agentúr, ako je Sieť pre vyšetrovanie finančných trestných činov (FinCEN), SEC, či dokonca aj FBI a Ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť (DHS). V marci 2013 FinCEN vydala nariadenia, ktoré definovali burzy virtuálnych mien a správcov ako podniky peňažných služieb, čím ich začlenili do pôsobnosti vládnej regulácie. V máji 2013 DHS zmrazilo účet Mt. Gox (v tom čase najväčšia Bitcoin burza), ktorý mala v spoločnosti Wells Fargo. DHS prišlo s obvinením, že burza porušila zákony proti praniu špinavých peňazí. Následne v auguste 2013 vydalo Oddelenie finančných služieb New Yorku predvolania 22 novým platobným spoločnostiam, z ktorých mnohé spracovávali transakcie v Bitcoinoch, aby predložili ich opatrenia na predchádzanie praniu špinavých peňazí a zabezpečenie ochrany spotrebiteľa.

 

img

Alternatívne kryptomeny

Napriek niekoľkým problémom sa Bitcoin tešil úspechu a stúpajúcej popularite. Zrod tejto digitálnej meny viedlo k predstaveniu alternatívnych kryptomien, čo prinieslo tejto platforme ďalšiu popularitu a pozornosť.

Litecoin bol ešte nedávno považovaný za najväčšieho súpera Bitcoinu, keďže bol vytvorený tak, aby dokázal spracovávať menšie transakcie rýchlejšie. Litecoin uzrel svetlo sveta v októbri 2011. Na rozdiel od Bitcoinu, ktorého ťažba je mimoriadne náročná na počítačový výkon, môže byť Litecoin ťažený obyčajným osobným počítačom. Naprogramovaná kvantita tejto kryptomeny je 84 miliónov jednotiek, čo je štyrikrát viac ako pri Bitcoine (21 miliónov) a čas spracovania transakcie sa pohybuje okolo 2,5 minúty, čo je asi štvrtina času Bitcoinu.

 

img

 

Ripple bol spustený firmou OpenCoin, ktorá bola založená technologickým podnikateľom Chrisom Larsenom v roku 2012. Ripple je digitálna mena a zároveň aj platobný systém. Jednotka meny je XRP, ktorá má matematický základ ako Bitcoin. Platobný mechanizmus umožňuje previesť v priebehu niekoľkých sekúnd finančné prostriedky v ľubovoľnej mene inému používateľovi v sieti Ripple. Práve tu je podstatný rozdiel v porovnaní s Bitcoinom, pri ktorom potvrdenie transakcie môže trvať aj 10 minút.

Na rozdiel od väčšiny digitálnych mien je MintChip výtvorom štátnej inštitúcie, konkrétne Kráľovskej kanadskej mincovne. MintChip je čipová karta, na ktorej je uložená jej elektronická hodnota a dokáže ju bezpečne prenášať z jedného čipu na druhý. Podobne ako pri Bitcoine, ani MintChip nepotrebuje osobnú identifikáciu. Na druhú stranu je však krytá fyzickou menou, kanadským dolárom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona