Budúcnosť je tohtoročnou hlavnou témou Dňa Európy

NETKY.SK • 8 Máj 2019, 13:27 • 2 min
Budúcnosť je tohtoročnou hlavnou témou Dňa Európy

Brusel/Štrasburg- Možnosť rozhodovať o svojej budúcnosti je v tomto roku v Bruseli a Štrasburgu témou Dňa Európy pripadajúceho na 9. mája.

slovakia

left justify in out

Voľby do Európskeho parlamentu (EP) sa uskutočnia v jednotlivých členských krajinách Európskej únie (EÚ) v dňoch 23.-26. mája a budú príležitosťou zapojiť sa do rozhodovania o tom, kto bude prijímať dôležité rozhodnutia, ktoré ovplyvnia každodenný život občana EÚ.

 

img

 

Príďte voliť a prevezmite zodpovednosť za budúcnosť: tentorazidemvolit.eu, zdôraznil portál europa.eu. Dátum 9. máj v roku 2019 pripomína 69. výročie podpísania Schumanovej deklarácie, ktorou sa položili základy spoločnej Európy.

Väčšina podujatí sa uskutočnila 4.-5. mája. Tradičný Deň otvorených dverí v európskych inštitúciách sa už konal 4. mája v Bruseli a ešte sa bude konať - 9. mája v Luxemburgu a 19. mája v Štrasburgu.

 

img

Na Slovensku oslavy Dňa Európy boli 4.-5. mája na Bratislavskom majálese.

Deň Európy sa stal jedným z európskych symbolov, akými sú napríklad zástava Európskej únie, jej hymna, alebo spoločná mena euro. Deň Európy identifikuje EÚ ako politickú entitu a dáva príležitosť, aby organizátori rôznymi aktivitami a oslavami približovali Úniu k jej občanom aj jednotlivým národom, uviedla EÚ na svojej stránke.

Deň Európy pripomína občanom únie 9. máj 1950, keď predstavitelia tlače dostali pozvánku od francúzskeho ministerstva zahraničných vecí, kde si vypočuli oznámenie mimoriadneho významu.

 

img

 

V deklarácii z 9. mája vtedajší francúzsky šéf diplomacie Robert Schuman a jeho poradca i priateľ Jean Monnet vyzvali Francúzsko, Nemecko a ďalšie európske štáty, aby združili úsilie pri spoločnej ťažbe uhlia a výrobe ocele s cieľom položiť prvé konkrétne základy Európskej federácie.

 

 

Podľa Schumanovho projektu sa mala vytvoriť nadnárodná európska inštitúcia na spravovanie surovín, ktoré dovtedy predstavovali základ vojenskej moci - ocele a uhlia. Návrh, známy aj pod názvom Schumanova deklarácia, našiel kladnú odozvu a 9. máj 1950 sa stal východiskovým bodom pre budovanie spoločnej Európy. Schumanova deklarácia sa pokladá za "rodný list" EÚ.

 

Na návrh reagovalo šesť krajín (Francúzsko, Nemecká spolková republika, Taliansko, Belgicko, Holandsko a Luxembursko) a Parížskou dohodou z 18. apríla 1951 založili Európske spoločenstvo uhlia a ocele (ESUO). O sedem rokov neskôr, 23. mája 1957, vzniklo Európske hospodárske spoločenstvo (EHS) a Európske spoločenstvo atómovej energie. Postupne k zakladajúcim členom pristupovali ďalšie štáty - v roku 1973 Dánsko, Írsko a Veľká Británia, v roku 1981 Grécko, v roku 1986 Portugalsko a Španielsko, v roku 1990 bývalá NDR, po zjednotení ako súčasť Nemecka. Vstúpením Maastrichtskej zmluvy o Európskej únii do platnosti v roku 1993 sa už hovorí o EÚ. V roku 1995 sa členmi spoločnej Európy stali Fínsko, Švédsko, Rakúsko, v roku 2004 Cyprus, Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Poľsko, Litva, Lotyšsko, Estónsko, Malta a Slovinsko, začiatkom roku 2007 sa Únia rozrástla o Bulharsko a Rumunsko a 1. júla 2013 o Chorvátsko. EÚ tvorí v súčasnosti 28 členských štátov. S tým, že obyvatelia Spojeného kráľovstva v referende z 23. júna 2016 o vystúpení z EÚ rozhodli o tzv. brexite. Spojené kráľovstvo má EÚ opustiť ešte v roku 2019.

 

 

Na zasadnutí v Miláne v roku 1985 sa prezidenti a predsedovia vlád dohodli, že Deň Európy sa bude sláviť každý rok a bude orientovaný pre všetkých občanov spoločnej Európy. Vstupom do nej sa členovia zaviazali rešpektovať jej mierové ciele, sociálny pokrok, ekonomický rozvoj a solidaritu, ako sa to uvádza v Schumanovej deklarácii o naplnení dávneho sna - zjednotenia európskeho kontinentu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies