Budúcnosť Grécka ako člena eurozóny je v rukách Atén

NETKY.SK • 6 Júl 2015, 12:41 • 2 min
Budúcnosť Grécka ako člena eurozóny je v rukách Atén

BERLÍN - Budúcnosť Grécka ako člena eurozóny je v rukách Atén. Vyhlásil to dnes hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

slovakia

left justify in out

Nemecko je podľa neho pripravené na rokovania s Gréckom, ale tie závisia od nových reformných návrhov gréckej vlády. Seibert zdôraznil, že dvere pre rokovania vždy boli a zostávajú otvorené. No dodal, že Nemecko zatiaľ nevidí žiadny základ pre diskusiu o novom záchrannom programe, keďže Gréci v referende hlasovali proti jeho princípom - a solidarita si vyžaduje, aby daná krajina prijala aj svoju zodpovednosť.

 

Aj Francúzsko dnes vyzvalo grécku vládu, aby sa vrátila k rokovaciemu stolu s novými návrhmi, a pripomenulo, že dohoda o pomoci zadlženej krajine je stále možná, aj keď voliči v referende odmietli podmienky záchranného programu.

V Nemecku však narastá nespokojnosť s postupom Grécka a čoraz hlasnejšie sa ozývajú výzvy na jeho odchod z eurozóny.

 

Francúzsky prezident Francois Hollande sa preto snaží vybudovať most medzi gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom a jeho partnermi v eurozóne. Dnes o 18. hodine SELČ sa Hollande stretne v Paríži s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

 

Španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos tiež potvrdil, že vláda v Madride je pripravená rokovať s Gréckom o treťom záchrannom balíku, keďže Španielsko chce, aby Grécko zostalo členom eurozóny. Upozornil však, že pravidlá pre zotrvanie v bloku sa ani po referende nezmenili a podmienka pomoc za reformy stále zostáva.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies