Budúcnosť Cypru je stále nejasná, rokovania o zjednotení nebudú

NETKY.SK • 22 Február 2017, 15:09 • 2 min
Budúcnosť Cypru je stále nejasná, rokovania o zjednotení nebudú

NIKÓZIA - Na štvrtok plánované stretnutie lídrov gréckych a cyperských Turkov sa neuskutoční. Oznámil to dnes prezident Cyperskej republiky Nikos Anastasiadis.

slovakia

left justify in out

"Som pripravený pokračovať v dialógu - hocikedy," napísal Anastasiadis na Twitteri. 

 

Rozhovory o znovuzjednotení Cypru stagnujú od minulého štvrtka, keď ich nečakane opustil prezident medzinárodnej neuznanej Severocyperskej tureckej republiky Mustafa Akinci.

 

Reagoval tak na krok cyperského parlamentu, ktorý schválil zákon o pripomínaní si referenda z januára 1950 na školách. V tomto plebiscite 95 percent cyperských Grékov hlasovalo za pripojenie Cypru ku Grécku. Plebiscit však nemal žiadne právne následky, pretože ho neuznala Veľká Británia ako jeden z trojice tzv. ručiteľských štátov.

 

Cyperskí Turci považujú rozhodnutie parlamentu za znak toho, že časť cyperských Grékov nemá záujem na zmierení a opätovnom zjednotení ostrova.

 

Cyprus je rozdelený od roku 1974 od invázie tureckej armády. V budúcnosti by mal byť federáciou tvorenou dvoma rovnoprávnymi entitami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies