Budúci víkend si pospíme menej, čas sa zmení na letný

NETKY.SK • 24 Marec 2014, 08:24 • 2 min
Budúci víkend si pospíme menej, čas sa zmení na letný

BRATISLAVA - Budúci víkend si pospíme o hodinu o menej, v nedeľu 30. marca nás čaká prechod na letný čas.

slovakia

left justify in out

Znamená to, že o 2:00 v noci si ručičky hodiniek posunieme na 3:00. Začiatok a koniec stredoeurópskeho času určuje vládne nariadenie, ktoré stanovilo zmeny času do roku 2016. Na zimný čas najbližšie opäť prejdeme 26. októbra, keď si ručičky hodiniek vrátime o hodinu späť, a teda z 3:00 na 2:00.

 

Zmena času má veľa prívržencov, ale aj odporcov. Slovensko sa však zaviazalo ako člen Európskej únie dodržiavať zmeny letného a zimného času. Striedanie letného a zimného času má svoje výhody aj nevýhody. Medzi pozitíva patrí efektívnejšie využitie denného svetla v rámci dňa, pričom v produktívnom čase je viac svetla. Posunutie súmraku na menej dôležitý čas štatisticky znižuje počet dopravných nehôd. Nevýhodou je narušený ľudský biorytmus, ale aj problémy s komunikáciou a cestovaním medzi krajinami, kde sa čas nemení. 

 

Pôvodne naplánovala Európska únia koniec letného času iba do roku 2011, potom sa však plán zmien predĺžil na ďalších päť rokov. 

 

Na území Slovenska letný čas po prvý raz zaviedli od roku 1916 do roku 1918 a neskôr v rokoch 1940 až 1949. Po tridsaťročnej prestávke ho v roku 1979 zaviedli opäť. V roku 1999 sa prvýkrát letný čas končil v októbri, dovtedy sa stredoeurópsky čas začínal koncom septembra. Niektoré štáty letný čas nemajú. Posúvať hodiny nemá význam v krajinách na rovníku, kde sú deň a noc približne rovnako dlhé - 12 hodín. So zmenami času skoncovali aj v Rusku, kde sa čas menil naposledy na jar v roku 2011. Hlavným cieľom zavedenia letného času bolo šetrenie energie a lepšie využívanie prirodzeného denného svetla. Ľudia, ktorí v lete vstávajú pred siedmou hodinou ráno, však napríklad minú viac energie, lebo musia svietiť. Napriek tomu odborníci tvrdia, že je to málo v pomere k tomu, čo sa ušetrí večer.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona