Budúci šéf ECB musí byť Nemec, tvrdí predstaviteľ CSU

NETKY.SK • 18 Apríl 2016, 10:49 • 2 min
Budúci šéf ECB musí byť Nemec, tvrdí predstaviteľ CSU

BERLÍN - Budúci prezident Európskej centrálnej banky (ECB) by mal pochádzať z Nemecka. Vyhlásil to v pondelok vplyvný poslanec Kresťansko-sociálnej únie (CSU) Hans-Peter Friedrich.

slovakia

left justify in out

Politika ECB pod vedením jej súčasného šéfa, Taliana Maria Draghiho, viedla "k obrovskej strate dôveryhodnosti", povedal pre denník Bild. Z tábora nemeckých konzervatívcov v posledných týždňoch opakovane zaznieva, že ECB svojou politikou extrémne nízkych úrokových sadzieb poškodzuje nemeckých sporiteľov a znižuje hodnotu ich dôchodkov.

 

"Ďalším šéfom ECB musí byť Nemec, ktorý sa stotožňuje s tradíciou monetárnej stability Bundesbanky," zdôraznil Friedrich, bývalý spolkový minister vnútra a vplyvný predstaviteľ CSU, ktorá je sesterskou stranou konzervatívcov kancelárky Angely Merkelovej v Bavorsku. Draghiho mandát na čele ECB končí v roku 2019.


ECB minulý mesiac znížila hlavnú refinančnú sadzbu na nulu z úrovne 0,05 %. Banka zároveň rozšírila svoj program kvantitatívneho uvoľňovania a bude mesačne na nákup aktív vynakladať 80 mld. eur namiesto doterajších 60 mld. eur. Depozitnú sadzbu ECB posunula hlbšie do negatívneho teritória a to na -0,4 % z úrovne -0,3 %. Podľa Draghiho sadzby zostanú na súčasnej nízkej úrovni dlhší čas, prípadne sa ešte znížia.


Člen výkonnej rady Bundesbanky Andreas Dombret nedávno varoval, že extrémne voľná politika ECB by mohla banky v jeho krajine prinútiť, aby súkromným klientom účtovali platby za peňažné vklady. Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble zase označil rekordne nízke úrokové sadzby za jednu z príčin poklesu dôvery v proces európskej integrácie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies