Budúci rozpočet EÚ bude musieť riešiť najťažšie problémy Európy

NETKY.SK • 6 Február 2013, 08:05 • 2 min
Budúci rozpočet EÚ bude musieť riešiť najťažšie problémy Európy

Budúci rozpočet EÚ bude musieť riešiť najťažšie problémy Európy - Svet Budúci sedemročný rozpočet EÚ bude musieť byť použitý na vyriešenie tých najpálčivejších problémov únie, ako napríklad vysoká nezamestnanosť mladých a tvorba nových pracovných miest, p

slovakia

left justify in out

img

Budúci sedemročný rozpočet EÚ bude musieť byť použitý na vyriešenie tých najpálčivejších problémov únie, ako napríklad vysoká nezamestnanosť mladých a tvorba nových pracovných miest, pričom bude musieť byť odrazom úsporného úsilia členských štátov, uviedol dnes v Bruseli predseda Európskej rady Herman Van Rompuy.

Van Rompuy v dnešnej správe venovanej finalizácii príprav rozpočtového summitu EÚ (7. a 8. február) uviedol, že na základe štvrtkového rokovania európskych lídrov sa zrodí rozpočet pre zvyšok tohto desaťročia, pričom lídri nesmú zabudnúť, že podobu rozpočtu ešte musí odsúhlasiť Európsky parlament.

"Rokovania o rozpočte sú vždy zložité a dlhodobé a môžu vytvárať dojem chaosu. Niekedy sa počas rokovaní tak zameriame na drobné detaily, že nám unikne celková podstata. Ale na tej záleží. A pre mňa je podstatou, že v prvom rade nám rozpočet má slúžiť na to, aby sme jeho pomocou riešili najpálčivejšie problémy," uviedol Van Rompuy v dnešnom odkaze.

Predseda Európskej rady vzápätí konkretizoval, že medzi najväčšie výzvy, ktorým dnes čelí Európa, patrí vysoká nezamestnanosť, najmä v radoch mládeže. Aj preto chce vo štvrtok lídrom EÚ predostrieť novú iniciatívu zameranú na znižovanie nezamestnanosti mládeže v hodnote niekoľko miliárd eur. 

Podľa jeho slov ide o miliardy, ktoré budú smerované do najviac postihnutých regiónov, aby pomohli mladým ľuďom vrátiť sa do práce.

Druhou najväčšou výzvou pre budúci viacročný finančný rámec bude zabezpečiť hospodársky rast a s ním spojené vytváranie nových pracovných miest.

"Práve preto je potrebné, aby sme v reálnych číslach navýšili výdavky na vedu, výskum, vzdelávanie a inovačnosť. A musíme maximalizovať potenciál rastu a vytvárania nových pracovných miest pri všetkých našich politikách, od kohézie až po poľnohospodárstvo," spresnil Van Rompuy.

V neposlednom rade budúca finančná perspektíva EÚ bude musieť byť odrazom striedmosti národných ekonomík členských štátov, čiže ich snáh o úspornú politiku.

"Na dosiahnutie dohody v rámci tohtotýždňového summitu EÚ budú musieť všetci politickí lídri byť pripravení na kompromisy a na výber priorít," dodal Van Rompuy.

A vopred upozornil premiérov a prezidentov, ktorí sa vo štvrtok stretnú v Bruseli, že podoba dlhodobého rozpočtu EÚ bude musieť byť prijateľná aj pre Európsky parlament, ktorý musí rozpočet schváliť a preto sa treba pripraviť aj na ďalšie kompromisy, v súlade s očakávaniami europoslancov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies