Budúci dlhodobý rozpočet únie dá vyše 100 miliárd eur na sociálne fondy

NETKY.SK • 30 Máj 2018, 16:46 • 2 min
Budúci dlhodobý rozpočet  únie dá vyše 100 miliárd eur na sociálne fondy

BRUSEL - Európska komisia (EK) v rámci sektorových návrhov pre dlhodobý rozpočet EÚ na roky 2021 – 2027 navrhla v stredu posilniť sociálny rozmer Únie prostredníctvom Európskeho sociálneho fondu plus (ESF+) a prostredníctvom posilneného a účinnejšieho Európskeho fondu na prispôsobenie sa globalizácii (EGF).

slovakia

left justify in out

Eurokomisia spresnila, že na roky 2021 – 2027 by rozpočet pre ESF+ predstavoval 101,2 miliardy eur a pre Fond na prispôsobenie sa globalizácii po roku 2020 pôjde 1,6 miliardy eur.

 

Cieľom oboch fondov je investovať do ľudí s cieľom zabezpečiť, aby získali správne zručnosti a mohli čeliť výzvam a zmenám na trhu práce v súlade so zásadami Európskeho piliera sociálnych práv.

 

Komisia na rozpočet Fondu pre spravodlivosť, práva a hodnoty na obdobie ďalších sedem rokov vyčlenila 947 miliónov eur, pričom 642 miliónov eur je určených na program pre práva a hodnoty a 305 miliónov eur na program pre spravodlivosť. Fond bude podporovať ďalší rozvoj európskeho priestoru spravodlivosti založeného na zásade právneho štátu a vzájomnej dôvere a jeho cieľom je zabezpečiť, aby ľudia mohli uplatňovať svoje práva.

 

Podpredseda EK pre euro, sociálny dialóg, finančnú stabilitu, finančné služby a úniu kapitálových trhov Valdis Dombrovskis v tejto súvislosti uviedol, že tieto rozpočtové návrhy nadväzujú na diskusné dokumenty o tom, akú EÚ chceme, ako ju budeme utvárať a ako to zaplatíme.

 

"Financovanie EÚ musí ísť ruka v ruke s našimi politikami a slúžiť na proaktívnu podporu najzraniteľnejších skupín v našich spoločnostiach, ako aj na riešenie situácií, v ktorých sa prejavujú dôsledky globalizácie a digitalizácie," upozornil.

 

Podľa slov eurokomisárky pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věry Jourovej zriadenie Fondu pre spravodlivosť, práva a hodnoty má význam v čase, keď európske spoločnosti čelia extrémizmu, radikalizácii a polarizácii. "Je dôležitejšie než kedykoľvek predtým podporovať, posilňovať a brániť spravodlivosť, práva a hodnoty EÚ," odkázala Jourová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies