Brecely: Budúce diaľnice posúdime metódou Hodnota za peniaze

NETKY.SK • 25 Júl 2016, 16:47 • 2 min
Brecely: Budúce diaľnice posúdime metódou Hodnota za peniaze

BRATISLAVA - Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja chce pri výstavbe budúcich diaľničných úsekov využiť aj metódu Hodnota za peniaze. Prípadné ušetrené peniaze vo verejných výdavkoch by tak mohlo použiť na stavbu inej infraštruktúry. Minister dopravy Roman Brecely (Sieť) považuje za možné posudzovanie výdavkov na základe spomínaného princípu napríklad pri výstavbe plánovaných úsekov severnej časti diaľnice D4 s tunelom pod Malými Karpatmi, D1 Turany - Hubová, rýchlostnej cesty R2 či prepojenia Banskej Bystrice na R1 s Ružomberkom na D1.

slovakia

left justify in out

"To sú všetko projekty, kde si viem predstaviť spoluprácu na tomto projekte. Vítam, že sme zapojení do tohto projektu práve v tejto prvej vlne. Je to len začiatok a budeme sa snažiť o to, aby sme našli optimálny model na efektívne vynakladanie prostriedkov z verejných financií," povedal v pondelok Brecely na ministerstve financií. Súčasťou spoločnej prezentácie využitia metódy Hodnota za peniaze, respektíve revízie verejných výdavkov, boli zámery štátu v IT, zdravotníctve a doprave.


Brecely pripomenul, že aj výhodnosť projektu výstavby a prevádzky D4 a R7 v Bratislave a okolí bol posudzovaný podľa špeciálneho systému. "Sledovali sme, či ten projekt je vhodný pre Slovensko, či je to najlepší variant a či je dobre vysúťažený," uviedol minister. Národná diaľničná spoločnosť, a. s. (NDS) posudzuje niektoré projekty tiež podľa princípu Hodnota za peniaze. "Jeden z príkladov je metodika výpočtu predpokladanej hodnoty zákazky," dodal Brecely s tým, že je potrebné zmeniť ju. Za ušetrené peniaze bude podľa neho možné postaviť viacej kilometrov diaľnic.


NDS nedávno zrušila súťaž na stavebnotechnický dozor pre plánovanú stavbu D1 Budimír - Bidovce pri Košiciach. Rozhodla sa tak po vyhodnotení tendra podľa novej odbornej analýzy Hodnota za peniaze. Predpokladaná hodnota zákazky 5,23 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (6,28 mil. eur vrátane dane) bola chybne stanovená. Bola totiž dopredu určená na najvyššej povolenej možnej cenovej hranici. Ak by predpokladaná hodnota bola určená správne, znížila by sa približne o 40 percent. Na základe prepočtov analytického odboru by predpokladaná hodnota zákazky mala dosahovať 2,96 mil. eur. Združenie SD - Budimír ponúklo najnižšiu cenu 4,61 mil. eur.


Diaľničiari neskôr zrušili ďalšie dve súťaže na vypracovanie dokumentácie na stavebné povolenie pre rýchlostné cesty R2 Košice, Šaca - Košické Oľšany a R2 križovatka D1 - Trenčianska Turná. Urobili tak po vyhodnotení analytickým odborom, ktorý posudzuje zmluvy na základe princípu Hodnota za peniaze. "Prioritne sa sústredíme na to, aby NDS nakladala s peniazmi hospodárne, efektívne a transparentne," povedal zastupujúci generálny riaditeľ NDS Róbert Auxt. Ušetrené peniaze NDS použije na aktuálne projekty, pri ktorých je predpoklad urýchliť dostavbu daných úsekov.


"Dôvodom zrušenia verejných obstarávaní boli cenové ponuky uchádzačov, ktoré výrazne prevyšovali predpokladanú hodnotu zákaziek, keď boli vyššie minimálne o tretinu. Hoci predpokladaná hodnota zákaziek oboch súťaží dosahovala 7,8 mil. eur, najnižšie cenové ponuky uchádzačov presahovali 10 mil. eur," informovala hovorkyňa NDS Michaela Michalová.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona