Budú sa rozposielať predvyplnené daňové priznania k dani z motorových vozidiel

NETKY.SK • 4 Január 2019, 15:45 • 2 min
Budú sa rozposielať predvyplnené daňové priznania k dani z motorových vozidiel

BRATISLAVA - Finančná správa začne v najbližších dňoch rozposielať predvyplnené daňové priznania k dani z motorových vozidiel (DP k DzMV). Dostanú ho daňové subjekty, ktoré majú aktívnu elektronickú schránku na portáli finančnej správy a zároveň minulý rok podali daňové priznanie za zdaňovacie obdobie 2017. Ako ďalej informujú daniari, daňové priznanie je potrebné podať a daň zaplatiť do 31. januára 2019. Tento rok musia toto daňové priznanie podať elektronicky už aj všetky fyzické osoby, teda podnikatelia.

slovakia

left justify in out

Predvyplnenie DP k DzMV predstavila finančná správa ako novinku koncom roka 2017. Vlani poslala predvyplnené priznania takmer 130 tisícom daňovníkom. Vzhľadom na úspešnosť projektu v uplynulom roku pokračuje finančná správa v tomto proklientskom opatrení aj tento rok, zapezpečí ho pre 160 tisíc daňových subjektov.

 

img


"Automaticky vygenerované dáta z informačného systému si nájdu daňovníci priamo v osobnej elektronickej schránke na portáli finančnej správy. Na tomto daňovom priznaní bude vypočítaná aj aktuálna sadzba dane." 

 

"Ak sa nič oproti minulému roku nezmenilo, daňovník údaje len skontroluje a daňové priznanie následne podá. Týmto proklientskym opatrením chceme zjednodušovať plnenie si povinností našich daňových subjektov," informovala prezidentka finančnej správy Lenka Wittenbergerová.

 Aj takto vyplnené daňové priznanie však musí daňovník najskôr skontrolovať a doplniť aktuálne údaje pre nové zdaňovacie obdobie 2018. Teda tie, ktoré nemohli byť v predvyplnenom priznaní zohľadnené a zaznamenané, nakoľko neboli spracované v daňovom priznaní za minulé zdaňovacie obdobie. Následne musí daňové priznanie podať. A to aj za predpokladu, ak by predvyplnené daňové priznanie nijako neupravoval.

 

img


Keďže zákon o dani z motorových vozidiel nebol v roku 2018 nijako novelizovaný, daňové povinnosti sú pre daňovníka rovnaké za zdaňovacie obdobie roka 2018 tak, ako platili pre zdaňovacie obdobie 2017. Sadzba dane sa odvíja od centimetrov kubických (zdvihového objemu valcov motora) v prípade osobných automobilov, od kilowattov za hodinu v prípade elektromobilov a od celkovej hmotnosti a počtu náprav u nákladných áut. Sadzba dane sa následne upravuje podľa veku vozidla.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona