Budú sa českí vojaci sťahovať z Afganistanu? Miloš Zeman to odmieta

NETKY.SK • 26 Október 2018, 07:56 • 2 min
Budú sa českí vojaci sťahovať z Afganistanu? Miloš Zeman to odmieta

PRAHA - Prezident ČR Miloš Zeman odmietol vo štvrtok akékoľvek úvahy o tom, že by sa českí vojaci mohli začať sťahovať z Afganistanu.

slovakia

left justify in out

"(Misiou v Afganistane) znižujeme riziko teroristických akcií na našom území, naša armáda tam bráni český národný záujem," povedal Zeman v televízii Barrandov v pravidelnom programe Týždeň s prezidentom.

 

Podľa jeho názoru bude misia úspešná, ak sa podarí docieliť postupnú demokratizáciu Afganistanu. "Neopakujme chybu, že sa zbabelo stiahneme," vyhlásil Zeman v narážke na odchod amerických vojakov z Vietnamu v čase studenej vojny. V tejto súvislosti pripomenul svoju dlhoročnú zásadu, že s teroristami sa nevyjednáva, ale bojuje. "Musíme bojovať až do konečného víťazstva," domnieva sa prezident ČR.

 

img

Prezident ČR Miloš Zeman

Zdroj: TASR

 

S návrhom, aby sa českí vojaci začali po dohode so spojencami z Afganistanu postupne sťahovať, prišiel tento týždeň bývalý sociálnodemokratický šéf diplomacie ČR Lubomír Zaorálek. Uviedol to potom, ako pri pondelkovom útoku v Afganistane zahynul ďalší český vojak Tomáš Procházka. Jeho telesné pozostatky letecky priviezli do vlasti v noci zo stredy na štvrtok.

 

Proti účasti Čechov na misii v Afganistane dlhodobo vystupujú komunisti a pravicoví populisti Tomia Okamuru. Od Zaorálkovho návrhu sa dištancoval aj nový český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček. Pokračovanie misie podporuje i premiér Andrej Babiš.

 

Českí vojaci pôsobiaci v Afganistane sa stali od augusta terčom už troch útokov. Pri augustovom útoku atentátnika zahynuli traja Česi, zatiaľ čo minulý týždeň bolo zranených päť českých vojakov. Tomáša Procházku zabil v pondelok afganský vojak, ktorý spustil paľbu na vozidlo s príslušníkmi českej armády.

 

img

Zdroj: SITA

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies