Budú prasatá zachraňovať nevyliečiteľne chorých ľudí?

NETKY.SK • 28 August 2017, 11:53 • 2 min
Budú prasatá zachraňovať nevyliečiteľne chorých ľudí?

Vedci urobili veľký krok smerom k možnosti transplantácie orgánov prasiat chorým ľuďom.

slovakia

left justify in out

Tím vedcov z USA, Dánska a Číny publikoval v časopise Science štúdiu, ktorá priblížila transplantáciu prasacích orgánov ľuďom bližšie k realite.

 

Xenotransplantácia, ako sa inak nazýva transplantácia orgánu iného druhu človeku, je oblasťou, ktorou sa zaoberali viaceré výskumy už v minulosti. Narazili však na množstvo prekážok. Tie sa postupne odborníci snažia odstraňovať. Momentálne urobili veľký krok vpred, pretože sa im podarilo eliminovať jeden z tých najzávažnejších, vďaka čomu by sa čoskoro mohli orgány prasiat využívať ako plnohodnotné náhrady pre ľudí.

 

Človeku by mohlo pomôcť srdce a obličky zvierat. Doposiaľ sa výskum stretával s tým, že nahradenie ľudského orgánu prasacím vyvolávalo v tele človeka prepuknutie rakoviny. Ale to je teraz už minulosťou. Vedcom sa totiž podarilo odstrániť gén, ktorý tieto ťažkosti spôsoboval. Ďalšou výzvou bude vyriešiť problém s imunitou, ktorá normálne bunky iného živočíšneho druhu odmieta.

 

Transplantácie orgánov sú v súčasnosti veľmi zložitým procesom, ktorý trvá dlhé mesiace. Vhodný darca sa často ani nenájde. Ak by sa v budúcnosti vede podarilo úspešne transplantovať zvierací orgán do ľudského tela, pomohlo by to zachrániť životy mnohým nevyliečiteľne chorým pacientom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies