Budú interupcie u žien nad 40 rokov spoplatnené? Krajčí mal tajne zmeniť vyhlášku

NETKY.SK • 15 Február 2021, 14:19 • 2 min
Budú interupcie u žien nad 40 rokov spoplatnené? Krajčí mal tajne zmeniť vyhlášku

BRATISLAVA - Marek Krajčí chce, aby si ženy staršie ako 40 rokov platili za interrupciu.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z vyhlášky, ktorú ministerstvo zverejnilo ešte v sobotu v zbierke zákonov, ktorá má platiť už o niekoľko dní, konkrétne od 1. marca. O vyhláške informovala Simona Petrík, politička mimoparlamentnej strany Spolu na webe Ženy v meste. 

 

 

Ešte v minulosti mohli ísť ženy staršie ako 40 rokov na interrupciu bezplatne, keďže to bolo vo vyhláške zaradené medzi zdravotné dôvody interrupcie. Tento bod však ministerstvo z vyhlášky vyhodilo. Keďže nemenil samotný zákon, nemusela o tom diskutovať vláda a ani hlasovať parlament. Krajčí chcel túto zmenu presadiť ešte v auguste 2020.

 

img

 

"Veľmi nenápadne tak minister Krajčí de facto týmto ženám spoplatnil interrupcie a ešte argumentuje tým, že „je v jeho záujme zrušiť diskrimináciu žien na základe veku.“  To je teda riadny bizár, poviem vám, pretože touto zmenou diskrimináciu naopak prehlbuje. A to diskrimináciu všetkých žien, pretože ak doteraz bola interrupcia nespoplatňovaná len pre ženy nad 40 rokov, diskriminované boli ženy mladšie, ktoré si za interrupciu musia platiť," necháva sa počuť Simona Petrík

 

Krajčího krok odsúdila aj Jana Bittó Cigániková. "Pán minister by sa konečne mal prestať venovať vnucovaniu svojho náboženského presvedčenia celému Slovensku a začať sa venovať riešeniu problémov s Covidom" uvádza na jej sociálnej sieti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies