Budú dražiť zbierku umenia Davida Bowieho, v ponuke sú stovky predmetov

NETKY.SK • 14 Júl 2016, 15:57 • 2 min
Budú dražiť zbierku umenia Davida Bowieho, v ponuke sú stovky predmetov

LONDÝN - Zbierku umenia zosnulého anglického speváka Davida Bowieho budú po prvý raz vystavovať a neskôr aj dražiť. Výstava hudobníkovej umeleckej zbierky s názvom Bowie/Collector poputuje z Londýna do Los Angeles, New Yorku, Hongkongu a napokon sa vráti do Londýna, kde zotrvá až do dražby.

slovakia

left justify in out

Tá sa uskutoční 10. a 11. novembra a zastrešovať ju bude aukčný dom Sotheby's.

 

Záujemcom ponúknu približne štyristo položiek, medzi ktorými sú aj diela sochára Henryho Moora, maliarov Franka Auerbacha, Jean-Michela Basquiata či umelca Damiena Hirsta. "Davidovu zbierku umenia napĺňal jeho osobný záujem a zostavoval ju s vášňou... Hoci si jeho rodina ponecháva niektoré kusy, ktoré pre nich majú značný význam, teraz je čas dať aj ostatným príležitosť oceniť a osvojiť si umenie a predmety, ktoré David obdivoval," vyjadril sa hovorca správcov spevákovej pozostalosti. Dražiť budú napríklad aj Bowieho gramofón, ktorý spoločnosť Sotheby's označila za "úžasne nekonvenčný kúsok talianskeho dizajnu zo 60. rokov".


David Bowie, vlastným menom David Robert Jones, sa narodil 8. januára 1947 a patril k najvýznamnejším hudobníkom v dejinách. Oceňované je najmä jeho novátorstvo zo 70. rokov, ktoré sa prejavilo na albumoch ako The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars (1972), Aladdin Sane (1973), Young Americans (1975) či "Heroes" (1977). Na konte má 26 sólových štúdioviek. Podarilo sa mu získať dve Grammy, vrátane ceny za celoživotné dielo, alebo štyri BRIT Awards, vrátane ceny za prínos britskej hudbe a BRITs Icon Award. V roku 2002 ho BBC označila za 29. najvýznamnejšieho Brita v dejinách. Americký magazín Rolling Stone ho v roku 2004 vyhlásil za 39. najlepšieho interpreta v dejinách a 23. najlepšieho speváka histórie. V roku 1996 ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Okrem hudby sa venoval aj herectvu. Zomrel 10. januára vo veku 69 rokov na rakovinu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona