Budú dražiť obraz Michela Marieschiho, ktorý počas druhej svetovej vojny zhabali nacisti

NETKY.SK • 29 Máj 2017, 13:01 • 2 min
Budú dražiť obraz Michela Marieschiho, ktorý počas druhej svetovej vojny zhabali nacisti

BRATISLAVA - V londýnskej pobočke aukčného domu Sotheby’s budú 5. júla dražiť obraz talianskeho maliara Michela Marieschiho, ktorý počas druhej svetovej vojny zhabali nacisti jednej z viedenských židovských rodín.

slovakia

left justify in out

Panoráma Benátok s vyobrazením colnej budovy Punta della Dogana a ostrovom San Giorgio Maggiore z roku 1739 by mohla podľa odborníkov vyniesť až 700-tisíc libier (v prepočte takmer 803-tisíc eur). Maľba s rozmermi 62,4 centimetra krát 98,4 centimetra sa do aukcie dostala po dohode súčasného majiteľa s rodinou pôvodných vlastníkov, pričom obe strany dostanú podiel z predaja.

 

"Táto dohoda znamená, že obraz môže konečne vyjsť z tieňov, kde bol skrytý odkedy ho v roku 1940 ukradli nacisti. To je dobrá vec pre všetkých," vyjadril sa Andrew Tauber, vnuk prvého majiteľa Heinricha Grafa.

Marieschiho obraz si v roku 1937 kúpili spomínaný Graf s manželkou Annou Mariou. O rok neskôr však museli so svojimi dcérami, vtedy päťročnými dvojčatami Evou a Erikou, ujsť pred nacistami do USA a všetok svoj majetok zanechali vo Viedni. V štyridsiatych rokoch maľbu vydražili počas aukcie, na ktorej sa mohli zúčastniť len vysokopostavení predstavitelia nacistického režimu a od roku 1946 bola vyhlásená za ukradnutú. O šesť rokov neskôr si ju kúpil istý londýnsky obchodník, ktorý ju v roku 1957 predal súčasnému majiteľovi.

Graf, ktorý zomrel v roku 1976, sa snažil dielo po vojne nájsť, no až jeho rodina v roku 1998 zistila, že informáciami o ňom disponuje ďalší aukčný dom Christie's. Ten im však z dôvodu ochrany informácií o svojich klientoch odmietol vyhovieť. Preto sa problém rozhodli riešiť súdnou cestou. Po niekoľkých rokoch rokovaní dospeli s pomocou právnika Christophera Marinella, ktorý je zakladateľom organizácie Art Recovery International venujúcej sa navráteniu ukradnutého umenia, k dohode so súčasným majiteľom.

 

"Odporúčam zberateľom, obchodníkom a inštitúciám, aby odhalili známe alebo predpokladané diela, ktoré ukradli nacisti a vyriešili tieto spory bez drahých a nepríjemných procesov. Existuje veľa takýchto prípadov, ktoré sa ešte nevyriešili. Oni tie maľby skrývajú. Viem, kde sú. Vo Viedni, v Mexiku, v Nemecku. Chcem, aby ľudia, ktorí majú takéto zhabané obrazy povedali ‘tiež by sme mali riešiť tento problém’," uviedol Marinello.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies