Budú dražiť bývalé auto Georgea Harrisona

NETKY.SK • 21 Február 2017, 08:41 • 2 min
Budú dražiť bývalé auto Georgea Harrisona

LONDÝN - V anglickom Stockporte budú 17. marca dražiť Porsche 928, ktoré v minulosti vlastnil zosnulý anglický hudobník George Harrison. Predstavitelia spoločnosti Omega Auctions predpokladajú, že cena automobilu dosiahne 20-tisíc libier (v prepočte približne 23 300 eur).

slovakia

left justify in out

Tridsaťsedemročné čierne Porsche predáva istý Raj Sedha, ktorý ho kúpil ešte v roku 2003, pričom nevedel, že jedným z predchádzajúcich majiteľov bol aj niekdajší člen kapely The Beatles. Ten ho vlastnil tri roky, keď žil v Henley-on-Thames, pričom v tom čase mal viac než sto športových automobilov. Sedha kúpil toto Porsche iba na náhradné diely, a to, že patrilo Harrisonovi, zistila jeho manželka. Nasledujúcich osem rokov ho mal Sedha v garáži a až potom sa rozhodol auto opraviť a predať.

George Harrison sa preslávil ako gitarista a spevák spomínanej skupiny The Beatles. S kapelou, v ktorej najznámejšej zostave pôsobili aj John Lennon, Paul McCartney a Ringo Starr, vydal v rokoch 1963 až 1970 vo Veľkej Británii dvanásť štúdioviek. Už pred rozpadom The Beatles uviedol na trh dva sólové albumy - soundtrack Wonderwall Music (1968) a experimentálnu nahrávku Electronic Sound (1969). Za jeho prvú skutočnú sólovku je však považovaný až trojalbum All Things Must Pass z roku 1970. Posledná, dvanásta štúdiovka s názvom Brainwashed (2002) vyšla v roku 2002, takmer rok po jeho smrti. Dva razy ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy, v roku 1988 ako člena The Beatles a o 16 rokov neskôr aj ako sólového umelca. Hudobník, ktorého americký magazín Rolling Stone zaradil na 11. miesto v rebríčku 100 najlepších gitaristov všetkých čias, podľahol 29. novembra 2001 v Los Angeles rakovine. Dožil sa 58 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies