Budú dražiť Banksyho protestný transparent proti vojne - dievčatko objímajúce bombu

NETKY.SK • 30 Máj 2017, 12:49 • 2 min
Budú dražiť Banksyho protestný transparent proti vojne - dievčatko objímajúce bombu

BRATISLAVA - Aukčný dom Rowley's v anglickom Newmarkete ponúkne v stredu 31. mája v dražbe kartónový transparent s maľbou grafiti umelca Banksyho. Dielo zobrazuje dievčatko objímajúce bombu a vzniklo pri príležitosti londýnskeho protestu proti vojne v Iraku v roku 2003. Podľa odborníkov by transparent mohol vyniesť až 15-tisíc libier (v prepočte približne 17-tisíc eur).

slovakia

left justify in out

Pre spomínaný protest vytvoril Banksy viacero transparentov, ale mnohé z nich sa zničili alebo ich zhabala polícia. Kúsok s dievčatkom vlastnil do roku 2016 jeden z protestujúcich, ktorý ho neskôr predal súčasnému majiteľovi.

 

"Je to jedna z tých vzácnych príležitostí, keď naozaj môžete obraz nazvať ikonickým. To, že je na takom krehkom kúsku pokrkvaného kartónu, tomu len pridáva na hodnote," povedal Will Axon z menovaného aukčného domu o diele, ktoré umelec vytvoril ešte predtým ako bol známy. "Banksy v tomto obrázku šikovne zachytil protivojnové postoje," dodal.

Pouličný grafiti umelec Banksy pochádza z anglického Bristolu a jeho pravá identita verejnosti nie je známa. Preslávil sa provokatívnymi nástennými maľbami, ktoré často prinášajú ironický komentár spoločnosti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies