Budú dražiť auto Johna Lennona

NETKY.SK • 26 Júl 2016, 14:44 • 2 min
Budú dražiť auto Johna Lennona

BRATISLAVA - Aukčná spoločnosť RM Sotheby's bude 7. septembra v Londýne dražiť auto, ktoré kedysi vlastnil zosnulý anglický hudobník a spevák John Lennon.

slovakia

left justify in out

Auto z roku 1956 kúpil niekdajší člen už nefungujúcej kapely The Beatles v auguste 1971 a nechal v ňom umiestniť päť sedadiel z lietadla, ktoré sú tam dodnes. Vozidlo sa objavilo aj vo filme Imagine (1972), ktorý zobrazuje hudobníka v období nahrávania rovnomenného kultového albumu z roku 1971.


Muzikant predal limuzínu v roku 1972 istému Kalifornčanovi a odvtedy bolo auto v USA. V roku 2005 ho kúpil podnikateľ Milton Verret a daroval ho Austin Rock & Roll Car Museum v Texase, ktoré vozidlo ponúklo do septembrovej dražby.


Zástupcovia aukčného domu odhadujú, že predajná suma, výťažok z ktorej poputuje na podporu Detského fondu Organizácie spojených národov (UNICEF), by sa mohla vyšplhať na 190-tisíc až 265-tisíc libier (v prepočte približne 227-tisíc až 317-tisíc eur). Nový majiteľ či majiteľka získa aj pôvodnú zmluvu s hudobníkovým podpisom.


John Lennon sa preslávil ako zakladajúci člen kapely The Beatles a spolu s Paulom McCartneym tvoril jednu z najvplyvnejších a najúspešnejších hudobných autorských dvojíc 20. storočia. The Beatles mali nesmierny vplyv na hudobnú kultúru a za vzory ich označujú mnohí hudobníci. Lennon bol úspešný tiež ako sólový interpret.

 

V roku 1975 po narodení syna Seana, ktorého mal s manželkou Yoko Ono, sa z hudobnej scény stiahol. O päť rokov neskôr sa k hudbe vrátil a predstavil album Double Fantasy, ktorý vyšiel len tri týždne pred hudobníkovou smrťou. Lennona zastrelil 8. decembra 1980 v New Yorku Mark David Chapman, keď sa hudobník vracal z nahrávacieho štúdia do bytu. Dva razy ho uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy - v roku 1988 ako člena The Beatles a v roku 1994 ako sólového umelca.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies