Budovu parlamentu prepadli vojaci exgenerála Haftára

NETKY.SK • 18 Máj 2014, 17:49 • 2 min
Budovu parlamentu prepadli vojaci exgenerála Haftára

TRIPOLIS - Ozbrojenci z neoficiálnej Líbyjskej národnej armády (LNA) vedenej bývalým generálom Chalífom Haftárom zaútočili v nedeľu na budovu parlamentu v Tripolise.

slovakia

left justify in out

Poslanec Umar Bušáh informoval, že útočníci zablokovali ulice vedúce k parlamentu, budovu Všeobecného národného kongresu prehľadali a nakoniec ju podpálili. Poslancov predtým evakuovali. Hovorca LNA Muhammad al-Higází útok potvrdil a povedal, že operáciu sprevádzal ozbrojený odpor líbyjských bezpečnostných síl. V parlamente chcú podľa neho zadržať všetkých islamistov. Podľa nemenovaného bezpečnostného zdroja príslušníci LNA zaútočili aj na neďalekú vojenskú základňu, ktorú kontrolujú islamisti. Výbuchy a streľba sa ozývajú aj z ďalších častí líbyjského hlavného mesta.

 

Haftárova armáda za pomoci delostrelectva aj helikoptér bojuje proti islamistom aj v meste Benghází na východe krajiny. Líbyjské centrálne úrady podľa Haftára nie sú schopné zasiahnuť proti islamistickým skupinám. Vyhlásil, že v boji bude pokračovať, kým Líbyu nevyčistí od teroristických skupín. Centrálna vláda v Tripolise považuje jeho vojenskú operáciu za pokus o puč. V Benghází v bojoch medzi LNA a militantmi zo skupiny Ansar aš-Šariá zomrelo už najmenej 70 ľudí a 140 bolo zranených. Generál Haftár sa v roku 2011 podieľal na bojoch, ktoré zvrhli vtedajšieho prezidenta Muammara Kaddáfího.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies