Budovu Majáka nádeje sa opäť nepodarilo predať

NETKY.SK • 23 Marec 2017, 15:01 • 2 min
Budovu Majáka nádeje sa opäť nepodarilo predať

BRATISLAVA - Budovu neziskovej organizácie Maják nádeje na Karpatskej ulici v Bratislave v utorok 21. marca už po tretí raz nevydražili. Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa mestskej časti Bratislava - Staré Mesto Nora Gubková, do v poradí tretej dražby sa znova nikto neprihlásil, kto by zložil potrebnú kauciu, aby sa o budovu mohol uchádzať.

slovakia

left justify in out

Podľa súdnej exekútorky Stanislavy Kolesárovej z Kancelárie Slovenskej komory exekútorov je predaj nehnuteľnosti v exekučnom konaní najzložitejší a pravdepodobne aj najdlhšie trvajúci spôsob výkonu exekúcie.

 

„Dôvodom je najmä skutočnosť, že všetky úkony, ako je schválenie príklepu vydražiteľovi, schválenie rozvrhu výťažku z dražby, ale aj zníženie ceny nehnuteľnosti podlieha schváleniu súdom. Hoci má súd napríklad na schválenie príklepu a schválenie rozvrhu výťažku lehotu 60 dní, nie je obvyklé, že sa tak stane. Na zníženie ceny nehnuteľnosti v prípade neúspešnej dražby zákon dokonca lehotu ani neustanovuje, takže môže to trvať skutočne rôzne dlho,“ uviedla Kolesárová.

 

Ak nastane situácia, že súd podľa Kolesárovej zníži cenu na zákonom stanovené minimum, a napriek tomu sa nepodarí nehnuteľnosť predať na dražbe do jedného roka od vydania exekučného príkazu, môže súd na návrh niektorého z účastníkov konania alebo súdneho exekútora zastaviť tento spôsob výkonu exekúcie. „Je to však len možnosť, nie povinnosť súdu,“ objasnila Kolesárová.

Budovu neziskovej organizácie Maják nádeje na Karpatskej ulici v Bratislave spravoval jej štatutár, bývalý majiteľ a riaditeľ Televízie Markíza Pavol Rusko. Staré Mesto s ním ešte v novembri 2015 ukončilo partnerský vzťah po tom, čo Pavol Rusko podľa starostu Radoslava Števčíka spreneveril finančné prostriedky Majáka nádeje. Týmto krokom chcela mestská časť ukončiť pôsobenie a činnosť neziskovej organizácie Maják nádeje.

 

Následne 16. novembra 2015 zastupiteľstvo Starého Mesta schválilo uznesenie, aby doručili žalobu o likvidácii Majáka nádeje. V tejto veci však Okresný súd Bratislava I Starému Mestu nevyhovel a nerozhodol o zrušení neziskovej organizácie Maják nádeje. Ďalším konaním riaditeľa Pavla Ruska, ktorý sa zaviazal nehnuteľnosťou na Karpatskej ulici za pôžičku vo výške 600-tisíc eur, vznikol Majáku nádeje dlh a vydali na neho exekúciu.

V novembri 2016 sa v tejto veci podľa Nory Remiarovej z komunikačného oddelenia Mestskej časti Bratislava - Staré Mesto začalo aj trestné stíhanie. Staré Mesto dostalo z Krajského riaditeľstva Policajného zboru upovedomenie o začatí konania vo veci obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku v štádiu pokusu. Podľa upovedomenia neznámy páchateľ, vystupujúci ako štatutárny orgán riaditeľ neziskovej organizácie Majáka nádeje, porušil povinnosť opatrovať a spravovať tento majetok. "Mestská časť Staré Mesto prijala túto informáciu so zadosťučinením, keďže v auguste 2016 podala už druhé trestné oznámenie o podozrení zo spáchania trestného činu,“ uviedol vtedy pre agentúru SITA starosta Starého Mesta Radoslav Števčík.

Krízové centrum Maják nádeje malo poskytovať ubytovanie, poradenstvo aj ambulantné služby obetiam domáceho násilia a matkám, ktoré sa ocitli v krízovej situácii. Zároveň sa mal starať aj o zanedbávané, zneužívané, týrané deti alebo deti s problémami, ktoré do krízového centra umiestnili na základe rozhodnutia súdu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona