Budova Národnej rady dostala dôstojné označenie

NETKY.SK • 22 Júl 2017, 14:36 • 2 min
Budova Národnej rady dostala dôstojné označenie

BRATISLAVA - Národná rada SR sídlila až do roku 1994 v Župnom dome a jeho priestory využíva aj v súčasnosti a to predovšetkým, ako konferenčné centrum.

slovakia

left justify in out

Provizórium v Župnom dome sa skončilo presťahovaním NR SR do jej súčasnej budovy na hradnom vrchu v Bratislave. Jej výstavba sa začala v júni v roku 1986. Architektonický projekt bol spočiatku prispôsobený existencii pôsobenia jednej politickej strany a musel sa preto počas výstavby meniť. 25. mája 1994 bola poslancom slávnostne odovzdaná do užívania, ich prvá skutočná sídelná budova. Nikdy však nemala svoje označenie.

 

Pri príležitosti tak významného dňa akým je 1. september, kedy si pripomíname 25. výročie podpísania Ústavy Slovenskej republiky, dostáva aj okolie Národnej rady novú tvár. "Nejde pritom o veľké zásahy, ale o celkové skultúrnenie prostredia významnej dominanty Bratislavy," vysvetľuje predseda NR SR Andrej Danko. Okolie Národnej rady SR momentálne prechádza zazemnením trávnatých plôch, úpravou celkovej zelene, ale aj nevyhnutnými opravami.

 

"Dlhoročné pustnutie budovy a celkové chátranie spôsobilo to, že pred budovou sa bežne nachádzali vylámané dlažobné kocky, opadaná omietka, či neupravené trávnaté plochy. Zároveň aj podmienky v ktorých pracovali zamestnanci Národnej rady SR, ako aj ochrankári pred budovou parlamentu, boli až zdraviu nebezpečné. V lete rozpálené strážne búdkym a v zime mráz, aj preto som rozhodol o úpravách pracovného prostredia pre ochranku a našich zamestnancov," vysvetľuje ďalej predseda parlamentu Andrej Danko.

 

V letnom období, kedy majú poslanci prázdniny, sa parlament pripravuje na oslavy 25. výročia od podpísania Ústavy SR. Prvého septembra tak Národná rada SR otvorí svoje brány verejnosti. Otvorený bude aj Bratislavský hrad, ktorý verejnosti sprístupní aj reprezentačné priestory, ktoré inak nie sú návštevníkom bežne otvorené. Návštevníkov týchto osláv bude čakať bohatý historický, ale aj kultúrny program. Informoval komunikačný odbor Kancelárie Národnej rady SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies