Budova Centroom bola podľa statika navrhnutá dobre

NETKY.SK • 19 November 2015, 13:15 • 2 min
Budova Centroom bola podľa statika navrhnutá dobre

PIEŠŤANY – Staticky problémová budova Centroom v Piešťanoch bola podľa statika Jána Tomčániho navrhnutá podľa platných noriem, dobre a bezpečne. Odborný statický posudok z októbra tohto roku, ktorý konštatuje nevyhovujúci stav budovy a prekročenie účinkov zaťaženia proti norme, je podľa neho nesprávny. Na základe tohto posudku stavebný úrad nariadil začiatkom októbra vypratanie budovy. V tom čase už v nej boli evidentné praskliny, posun stĺpov a stropov.

slovakia

left justify in out

Tomčáni upozornil na použitie podľa jeho názoru zlých vstupných údajov a nesprávny výpočet aj autora odborného posudku. "Som presvedčený, že v prípade dodržania navrhnutých rozmerov – hrúbky dosky, prierezov stĺpov ako aj výstuže podľa projektu bola stavba navrhnutá dobre a bezpečne,“ uviedol Tomčáni v stanovisku pre agentúru SITA. Naznačil, že problém mohol vzniknúť nedodržaním projektu počas výstavby. Zhotoviteľom zakladania stavby, zvislých a horizontálnych nosných konštrukcií bola firma Vesstav, ktorá už neexistuje.

 

Vedúci stavebného oddelenia Mestského úradu v Piešťanoch Ivan Pauer po preštudovaní odborného statického posudku začiatkom októbra povedal, že za statickými problémami budovy Centroom je jednoznačne chyba v projekte, konkrétne v statickej časti. Nariadil jej okamžité vypratanie z obavy pred možným zrútením. Podľa statika Tomčániho je v odbornom posudku chyba. "Stavba je navrhnutá ako monolitický skelet podľa vtedy platných noriem. V odbornom posudku sa s týmito normami uvažuje iba v zaťažení a návrhu výstuže, kde stavba vyhovuje. Nie však vo výpočte pretlačenia dosky, tu je použitý iný druh výpočtu, ktorý únosnosť dosky výrazne znižuje,“ tvrdí Tomčáni. V súčasnosti v budove Centroom začínajú nevyhnutné sanačné práce, ktoré nariadil stavebný úrad, tie majú byť vykonané do štyroch mesiacov. Potom by mala byť budova opäť bezpečná.

 

Za hanobenie svojho mena považuje statik Ján Tomčáni aj jeho spájanie s problémovými bratislavskými stavbami Trinity a Appolo. V prípade Trinity bola stropná doska, ktorá sa zrútila, navrhnutá na zaťaženie zeminou do maximálnej hrúbky 15 centimetrov, v skutočnosti tam bolo podľa neho umiestnených až 120 centimetrov zeminy. "Narýchlo bola zvolaná komisia komory statikov, ktorá aj napriek potvrdeniu, že doska by zaťaženie pätnástimi centimetrami zeminy bezpečne uniesla, mi oprávnenie odobrala,“ skonštatoval v stanovisku Tomčáni. Podľa platných noriem a s nadštandardným zaťažením stropov bola podľa vyjadrenia Tomčániho navrhnutá aj administratívna budova Appolo. O tom, že stavba nevyhovuje, sa dozvedel len z televízie. Nikto ho v tejto záležitosti nekontaktoval a nemá k tejto stavbe ani žiadny odborný posudok.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies