Budíte sa uprostred noci? Zmeňte to

NETKY.SK • 14 Február 2018, 21:25 • 2 min
Budíte sa uprostred noci? Zmeňte to

BRATISLAVA - Spánok je najdôležitejšou relaxačnou fázou organizmu. A pretože je pre človeka tak vzácny, nemal by byť ani ničím rušený.

slovakia

left justify in out

Realitou je, že nás zo spánku bežne vyrušujú okolité podnety. Ako sa tomu čo najlepšie vyhnúť a užiť si ničím nerušený odpočinok?

 

Potrebujete ísť na toaletu

 

Potreba ísť počas noci toaletu môže mať veľa príčin. Zdravého človeka by nutnosť ísť močiť mala počas noci zobudiť len výnimočne. Ak je vstávanie na záchod pravidlom, mali by ste navštíviť vášho lekára, ktorý vyšetrí príčinu. Močový mechúr človeka je prispôsobený tak, aby vydržal bez nútenia na močenie približne 6 až 8 hodín. Podľa odborníkov by vaše budenie mohli spôsobovať infekcie močových ciest, pohlavná choroba alebo problémy s prostatou. Samozrejme aj nadmerný príjem tekutín pred spaním alebo šálka kávy môžu ovplyvniť našu potrebu ísť toaletu počas noci. Na to existuje jednoduché riešenie. "Približne pol hodiny pred spaním vypite malý pohárik vody so štipkou morskej soli. To pomôže udržať vodu v tele tak, aby vás cez noc nebudila," radí Jonathan Steele, výkonný riaditeľ spoločnosti WaterCures.org.

 

Je vám teplo, alebo naopak zima

 

Pocit horúčavy, alebo naopak chladu má zlý vplyv na zaspávanie a spánok ako taký, tvrdí americká nezisková organizácia National Sleep Foundation. Teplota v miestnosti, to, čo máte alebo nemáte na sebe, periny i obliečky, to všetko ovplyvňuje vašu telesnú teplotu a odráža sa na kvalite spánku. Odborníci odporúčajú spať v miestnosti s teplotou 17 až 19 ° C. Takéto teploty sú z hľadiska zdravia pre ľudské telo ideálne.

 

Dlho do noci sa pozeráte na obrazovku

 

Čítate si esemesky, scrolujete Facebook alebo odpisujete na e-maily tesne predtým, než idete spať? Možno práve preto máte problém zaspať alebo sa počas noci často budíte. Vystavovanie očí svetlu počas večera pozastavuje tvorbu melatonínu, hormónu spánku.  Melatonín je hormón, ktorý pomáha regulovať spánok, poruchy jeho pôsobením môžu viesť k nespavosti, depresiám, epilepsii, migrénam alebo k zvýšenému riziku vzniku rakoviny. Odborníci odporúčajú zaspávať v úplne zatemnenej miestnosti bez elektronických spotrebičov. Bolo dokázané, že umelé modré svetlo, ktoré vyžaruje práve z telefónov alebo notebookov, je pre kvalitu spánku to najhoršie. Ak si ani tak nemôžete pomôcť, držte svoj telefón aspoň čo najďalej od hlavy.

 

Užívate si večierky

 

To by tak ani nevadilo! Len keby ste si ich dokázali užívať bez alkoholu. Ten totiž môže spôsobovať nespavosť a časté budenie. Hoci vás druhý pohárik vína uspáva, môže narušiť zvyšok noci. Alkohol má sedatívne účinky, takže keď pijete, môžete sa cítiť ospalo. Počas niekoľkých prvých hodín alkohol metabolizuje, čo spôsobuje únavu. Druhú polovicu noci už ale pravdepodobne prebdiete, informuje organizácia zaoberajúca sa spánkom National Sleep Foundation. Ideálny alkoholický nápoj na zdravý spánok neexistuje. Preto prestaňte piť niekoľko hodín predtým, než idete spať, a to tak, aby sa alkohol stihol odbúrať z tela. K rýchlejšej metabolizácii pomôže tučné jedlo alebo pohyb. Alkoholické drinky prerušujte čistou vodou a nepite kávu. Kofeín odbúravanie alkoholu spomaľuje.

 

Ste v strese

 

Stres je našim najzákernejším budíčkom. Či už sa jedná o stres v práci alebo doma, ovplyvňuje kvalitu nášho spánku. "To má korene už v dávnych dobách. Ľudia sa zobudili, aby sa presvedčili, že nie sú v ohrození života," vysvetľuje doktor Jose Colon, autor knihy The Sleep Diet. Hoci sa už v dnešnej dobe nevyskytujete v ohrození života, telo reaguje na stres rovnako, a tak nás jednoducho prebudí, aby sme sa uistili, že je všetko v najlepšom poriadku. Postupy znižovania stresu, ako sú napríklad meditácia, progresívna relaxácia alebo jóga, preukázali určitú účinnosť na poruchy spánku, a to vrátane potlačenia častých vzruchov v dôsledku stresu. Ľudia s vážnymi psychickými poruchami, ako je napríklad depresia, by mali vyskúšať psychoterapiu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies