"Budíček, vážení," odkázal Drucker vláde s pravdepodobným príchodom tretej vlny pandémie

NETKY.SK • 17 Jún 2021, 06:23 • 2 min
"Budíček, vážení," odkázal Drucker vláde s pravdepodobným príchodom tretej vlny pandémie

BRATISLAVA - Predseda Dobrej voľby Tomáš Drucker vyzýva vládu, aby nepodceňovala prípravu na tretiu vlnu pandémie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Kabinetu navrhuje, aby vytvoril pozíciu splnomocnenca pre koordináciu úloh pri zvládaní pandémie. Jeho úlohami by bolo koordinovať aktivity jednotlivých rezortov, spoluprácu so samosprávami a riešila pomoc podnikateľom. Podľa mimoparlamentnej strany by sa tak štát mohol vyhnúť v budúcnosti chaosu. 

 

Kapacity testovania a trasovania sú kľúčové

„Pýtam sa, aká bude kapacita PCR testovania a trasovania. Ide o kľúčové kapacity pre zvládnutie tretej vlny pandémie. Od nich totiž závisí, či dokážeme udržať otvorenú krajinu, otvorené školy a podstatnú čas normálneho života v chode. Nič z toho nevieme, žiadne cieľové kapacity neboli definované ani verejne posudzované,“ skonštatoval Drucker.

 

 

V upravenom COVID automate sú podľa neho len tabuľky, podľa ktorých sa bude zatvárať v prípade šírenia pandémie. „Ale nie je tam nič o nevyhnutných kapacitách, ako nezatvárať,“ doplnil.

 

Očkovacia stratégia je prepadák
Problémom je podľa predsedu Dobrej voľby aj nedostatočné trasovanie a chýbajúca efektívna očkovacia stratégia
. Podľa Druckera sa podceňujú schopnosti a možnosti zdravotných poisťovní.

 

„Oni poznajú pacientov, oni majú marketingové oddelenia, oni majú páky, oni by dokázali navrhnúť a zrealizovať aj motivačné programy. Cez ne vieme motivovať aj všeobecných lekárov. Zdravotné poisťovne by mali byť motivované a štát by s nimi mal urobiť jasné a pevné dohody,“ dodal.

 

Možno vznikne funkcia splnomocnenca
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský si myslí, že máme dostatok kompetentných orgánov, ktoré by mali pandémiu riešiť. Funkciu splnomocnenca však nevylučuje.

 

„Uvidíme, ako sa bude situácia vyvíjať. Ten človek musí dostať nejaké špeciálne právomoci a to je legislatívny proces,“ povedal po rokovaní vlády.
 

Prečítajte si tiež: Od pondelka pribudne počet zelených okresov. Trenčín už od štvrtka prechádza po prvého stupňa ostražitosti



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona