Budhistický láma Ole Nydahl už v pondelok na Slovensku

NETKY.SK • 19 Júl 2010, 07:06 • 2 min
Budhistický láma Ole Nydahl už v pondelok na Slovensku

Budhistický láma Ole Nydahl už v pondelok na Slovensku

slovakia

left justify in out

img

Láma Ole Nydahl, pôvodom Dán, jeden z najznámejších západných budhistických učiteľov, začína 19. júla v Nitre svoje štvordňové prednáškové turné po Slovensku. "Každému modernému človeku na Západe, ktorý chce dosiahnuť niečo zmysluplné v živote, chce nájsť hodnoty, ktoré nie sú premenlivé, ponúka metódy ako lepšie spoznať myseľ a objaviť kvality, ktoré sa v nej skrývajú," reagoval na otázku, čo môže priniesť budhizmus Slovákom Juraj Turek z občianskeho združenia Spoločnosť budhizmu diamantovej cesty Karma Kagjü. Turek je žiakom lámu Oleho, teda praktizuje meditácie na vlastnej koži, zhruba desať rokov. Ako dobrý príklad budhistických metód uviedol žilinskú prednášku lámu Oleho na tému Ako pracovať s rušivými emóciami. "Na základe našich návykov reagujeme inak než by sme chceli a neprinášame úžitok sebe ani ostatným. Napríklad ak konáme pod vplyvom hnevu, pýchy, žiarlivosti alebo zmätku," predstavil rušivé emócie Turek s tým, že v budhizme existuje veľa metód, ktoré človeku umožňujú nájsť k nim zdravší vzťah a byť efektívnejším v živote a fungovať s väčším úžitkom aj pre druhých.
Láma Ole inšpiruje ľudí svojimi znalosťami a radosťou. Nie je mních, rád jazdí na motorke, skáče s padákom, cestuje a sprostredkováva učenia a metódy práce s mysľou, ktoré vyše tisíc rokov uchovávali v tradíciách tibetského budhizmu. Nydahl je autorom siedmich kníh, päť bolo preložených do viac ako 20 jazykov. Niektoré vyšli aj v slovenčine, napríklad Veľká pečať, Budhovia zo strechy sveta, Ako sa veci majú alebo aj Budhistická kniha o láske, ktorá sa v Nemecku a Maďarsku držala dlhší čas na popredných miestach rebríčkov najpredávanejších titulov.
Slovenské turné lámu Oleho sa začne 19. júla v PKO v Nitre verejnou prednáškou na tému Budhizmus v každodennom živote, pokračovať bude 20. júla v kine Hviezda v Trenčíne témou Meditácia - umenie okamihu. Ako pracovať s rušivými emóciami vysvetlí láma Ole Nydahl 21. júla v Dome odborov v Žiline a o deň neskôr ukončí turné v košickom Jumbo centre prednáškou na tému Sloboda mysle.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona