Budhisti v Mjanmarsku vyľudnili už 176 dedín moslimských Rohingov

NETKY.SK • 14 September 2017, 06:00 • 2 min
Budhisti v Mjanmarsku vyľudnili už 176 dedín moslimských Rohingov

BANGKOK - Hovorca mjanmarského vedenia Zaw Htay v stredu vyhlásil, že 176 dedín, v ktorých kedysi žili Rohingovia, je už vyľudnených. Všetci ich obyvatelia podľa neho utiekli pred prenasledovaním zo strany miestnych obyvateľov.

slovakia

left justify in out

Rohingovia podľa neho obývali spolu 471 dedín, 176 z nich je už úplne opustených a z ďalších 34 odišlo niekoľko rodín.

Moslimské etnikum Rohingov čelí v prevažne budhistickom Mjanmarsku rozsiahlemu prenasledovaniu a najnovšia vlna násilia vyhnala z krajiny stovky tisíc jeho príslušníkov do susedného Bangladéša.

Hovorca prezidenta pri vyjadreniach nepoužil označenie Rohingovia, členov tohto etnika v Mjanmarsku totiž označujú za Bengálčanov a oficiálna štátna doktrína ich považuje za nelegálnych prisťahovalcov z Bangladéša.

Zaw Htay okrem toho vyhlásil, že nie všetkým ľuďom, ktorí utiekli, dovolia vrátiť sa späť do krajiny. Podľa jeho slov príjmu len tých, ktorých totožnosť si overia.

Hovorca mjanmarského vedenia síce nešpecifikoval, kto konkrétne Rohingov z ich príbytkov vyháňa, podľa zahraničných pozorovateľov a aj podľa samotných Rohingov sú však za násilnosťami najmä vládne jednotky.

Viacero zahraničných politikov aj medzinárodných mimovládnych organizácií označilo v posledných dňoch udalosti v Mjanmarsku za etnické čistky.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona