Budeme trvať na medzinárodnom práve, tvrdí Fico

NETKY.SK • 7 September 2013, 14:27 • 2 min
 Budeme trvať na medzinárodnom práve, tvrdí Fico

BRATISLAVA - Monitor relácie Sobotné dialógy Rozhlasu a televízie Slovenska - Slovenského rozhlasu.

slovakia

left justify in out

Použitie vojenskej sily v Sýrii je možné len vtedy, ak sa jasne preukáže, že boli použité vojenské zbrane súčasným režimom a ak bude zásah schválený v Bezpečnostnej rade OSN. V diskusnej relácii Rozhlasu a televízie Slovenska - Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to dnes povedal predseda vlády Robert Fico.

Ako sa vyjadril Fico, za použitím vojenskej sily vidí iba zlé skúsenosti. "Nech je motív použitia vojenskej sily akokoľvek morálny, vždy to viedlo k chaosu," dodal Fico a dodal, že krajina, ktorá má 5 a pol miliónov obyvateľov a nemá dostatočnú vojenskú techniku, nemá možnosť ovplyvňovať takéto situácie použitím vojenskej sily. "Jedine na čom môžeme trvať je dodržiavanie pravidiel medzinárodného práva. Preto použitie vojenskej sily je možné len vtedy, ak sa jasne preukáže, že boli použité vojenské zbrane súčasným režimom, a po druhé, ak bude schválený zásah v bezpečnostnej rade, lebo len ona v súlade s chartou môže rozhodnúť o tom, že sa použije vojenská sila v inej krajine," povedal Fico a dodal, že ak nebudú splnené tieto dve podmienky, použitie vojenskej sily nie je legitímne a Slovenská republika s tým nechce mať nič spoločné. 

K situácii v Sýrii sa tiež vyjadril v diskusnej relácii Sobotné dialógy generálny tajomník Slovenskej atlantickej komisie Róbert Vass. Ten povedal, že treba rozlišovať medzi participáciou a podporou. "Nemyslím si, že transatlantická komunita je rozdelená v podpore tohto zásahu, skôr je rozdelená v participácii," uviedol Vass a dodal, že žiaden z európskych spojencov nespochybnil spravodajské informácie, s ktorými prišli americké spravodajské služby. Použitie zbraní proti civilistom vníma Vass ako prekročenie červenej línie a pripomenul, že za dva roky zomrelo v Sýrii približne 100 000 obyvateľov a počet utečencov je v súčasnosti okolo dvoch miliónov. Na záver Vass dodal, že neriešenie situácie by mohlo znamenať dlhé roky bojov. 

Predseda vlády Robert Fico tiež komentoval rozpočet, konsolidáciu verejných financií a informáciu, že Slovensko má druhý najvyšší hospodársky rast, tretí najnižší dlh, no štvrtú najvyššiu mieru nezamestnanosti v eurozóne. Fico sa vyjadril, že Slovensko je vnímané ako dôveryhodné a OECD konštatuje, že plány Slovenska na ozdravenie v oblastí financií sú reálne. Ako sa Fico vyjadril, nárast hospodárskeho rastu na Slovensku je 0,9 percenta a je tu veľká šanca na oživenie hospodárskeho rastu. 

Fico zároveň zdôraznil, že počas krízy neprepúšťali štátnych zamestnancov, neznižovali dôchodky ani platy štátnym zamestnancom a nezvyšovali daň z pridanej hodnoty. Podľa Fica pomohli opatrenia v dôchodkovom systéme, zvyšovanie odvodov živnostníkov, zvýšenie daní pre bohatých a firmy. Ako sa tiež vyjadril, nezamestnanosť klesá. "V januári bola miera nezamestnanosti na úrovni 14,2 percenta, v júli bola 13,99 percenta," informoval Fico. Podľa predsedu vlády chcú urobiť aj ďalšie opatrenia, jedným z nich by malo byť ponúknutie zamestnanca bez odvodov. "Zamestnávateľ tak nebude musieť platiť za zamestnanca odvody za predpokladu, že táto osoba je dlhšie ako jeden rok evidovaná v evidencii nezamestnaných ľudí," dodal Fico. Na záver dodal, že Slovensko má tretí najnižší dlh v celej eurozóne, okolo 54 - 55 percent a pochválil aj finančnú správu a ministerstvo financií, že v oblasti dane z pridanej hodnoty došlo k nárastu pri výbere. 

Fico sa tiež vyjadril ku kúpe SPP a povedal, že SPP má hodnotu viac ako 400 miliónov eur, pričom preberali polovicu dlhu, približne 59 miliónov eur. Podľa Fica prevzatím SPP má štát kontrolu nad dodávkami plynu a cenami plynu pre domácnosti. "Dnes už nemôže prísť zahraničný investor a zvýšiť cenu plynu pre domácnosti," vyjadril sa Fico, podľa ktorého sa tak aj vyhýbajú arbitrážnym konaniam so súkromnými investormi, ktorí by prípadne žiadali zvyšovanie cien za plyn.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona