Budeme svedkami prvej transplantácie hlavy: Programátor ponúkol svoju hlavu, majú aj telo

NETKY.SK • 9 Apríl 2015, 09:55 • 2 min
Budeme svedkami prvej transplantácie hlavy: Programátor ponúkol svoju hlavu, majú aj telo

MOSKVA – Budeme svedkami najnezvyčajnejšej transplantácie v dejinách ľudstva?! Tridsaťročný Valerij Spiridonov je pripravený na transplantáciu hlavy.

slovakia

left justify in out

Počítačový programátor Valerij Spiridonov trpí nevyliečiteľnou Werdnig Hoffmanovou chorobou. Je to spinálna svalová atrofia, ktorá totálne paralyzovala jeho telo. Pretože je vo svojom tele uväznený ponúkol svoju hlavu talianskému lekárovi Sergiovi Canaverovi, ktorý plánuje prvú transplantáciu hlavy.

 

img

 

„Moje rozhodnutie je konečné a nemienim ho meniť,“ povedal Spiridonov pre Daily mail a dodal: „Či sa bojím? Samozrejme, ale aj napriek tomu, že je to strašidelné je to aj veľmi zaujímavé. Musíte pochopiť, že nemám veľmi na výber. Ak to nevyskúšam, môj osud bude veľmi smutný. Môj stav sa každým rokom zhoršuje.“

 

Canavero by mal koncom tohto roka oznámiť termín tejto unikátnej operácie. Súčasťou ktorej je aj zlepenie miechy špeciálnym lepidlom. Keď bude všetko „zašité“ pacienta dajú na 4 týždne do kómy, aby mu po operácii neodpadla hlava.

 

img

 

Spiridonovu hlavu by mali pripevniť k telu ruského občana, ktorý už niekoľko rokov leží v stave klinickej smrti a jeho mozog už nevyvíja žiadnu aktivitu.

 

Operácia by mala stáť viac ako 9 miliónov eur a Canaverovi by malo asistovať 150 lekárov a zdravotných sestier.

 

Prvý pokus s transplantáciou hlavy prebehol pred 45 rokmi, kedy sa vedci pokúsili transplantovať opičiu hlavu. Pokus však nevyšiel. Nedávno však čínski vedci oznámili, že transplantovali hlavu myši. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies