Budeme sa musieť preočkovať treťou dávkou vakcíny? EMA už čoskoro rozhodne!

NETKY.SK • 17 August 2021, 18:55 • 2 min
Budeme sa musieť preočkovať treťou dávkou vakcíny? EMA už čoskoro rozhodne!

AMSTERDAM – Európska lieková agentúra (EMA) rozhodne, či bude potrebná tretia dávka vakcíny proti koronavírusu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Agentúra v utorok informovala, že „spolupracuje s vývojármi vakcín“ s cieľom koordinovať predkladanie potrebných údajov. Podľa vyjadrenia pre tlačovú agentúru AP si je vedomá, že podanie posilňovacej dávky už zaočkovaným ľuďom zvažujú mnohé európske krajiny.

„V tejto fáze EMA ešte nerozhodla, či a kedy bude posilňovacia dávka vakcíny proti COVID-19 potrebná,“ konštatovala agentúra. „V nasledujúcich týždňoch sa očakávajú ďalšie údaje od spoločností, ktoré vakcíny uvádzajú na trh, a na ich základe bude EMA posudzovať informáciu o produkte,“ uviedla ďalej EMA.

Regulačný orgán dodal, že spolupracuje s ďalšími európskymi zdravotnými úradmi vrátane národných imunizačných skupín, „pre prípad, že by boli posilňovacie dávky potrebné“.

 

Aktuálne čaká na vyhodnotenie údajov o skutočnej efektivite vakcín z Európy a ďalších regiónov. Viaceré krajiny vrátane Izraela a Francúzska začali nedávno podávať tretie dávky vakcíny proti koronavírusu ľuďom, ktorých imunita sa mohla oslabiť.
 

Prečítajte si tiež: Austrália prehráva boj s pandémiou. V Južnom Walese evidujú rekordný nárast infikovaných



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona