Budeme môcť vycestovať na dovolenku k moru? Uvažuje sa nad obnovením tzv. cestovného semaforu

NETKY.SK • 28 Apríl 2021, 14:26 • 2 min
Budeme môcť vycestovať na dovolenku k moru? Uvažuje sa nad obnovením tzv. cestovného semaforu

BRATISLAVA - V prípade pozitívnej epidemickej situácie nie je vylúčené, že od 15. mája bude opäť možné cestovať do zahraničia za účelom dovolenky.

slovakia

left justify in out

Na sociálnej sieti to napísal štátny tajomník rezortu zahraničných vecí Martin Klus (SaS). Momentálne podľa neho stále platí termín zrušenia zákazu cestovania 28. mája, to sa však môže zmeniť.

„Podobne uvažujú aj ďalšie štáty Európskej únie, čo dlhodobo prízvukujem ako jeden z argumentov koordinácie opatrení," uviedol Klus. Dodal, že 6. mája by sa malo znovu prehodnocovať uvoľňovanie opatrení.

Štátny tajomník zároveň povedal, že bude aj naďalej navrhovať opätovné zavedenie takzvaného cestovného semaforu, aký fungoval minulý rok. „Ten sa postupne rozrastal o zoznam bezpečných „zelených“ krajín, ktoré sme mohli navštíviť bez povinnej karantény pri návrate domov," skonštatoval. 

 

Dodal, že Slovensko by sa mohlo vrátiť k režimu, ktorý rozlišoval červené (rizikové krajiny), žlté (menej rizikové krajiny, z ktorých by napríklad bol potrebný návrat s testom) a zelené krajiny (relatívne bezpečné). „Tento semafor sa bude odvíjať aj od množstva zaočkovaných," zdôraznil Klus.

 

 

"Na rokovaní konzília sa zúčastnili aj zástupcovia cestovných kancelárií, ktorí nám pripomenuli výhody (aj pandemické) tzv. organizovaného cestovného ruchu. Na rozdiel od individuálnej turisticky by sme totiž vďaka CK a hromadným odletom zo slovenských letísk mali lepší prehľad o cestujúcich aj navrátilcoch," napísal Klus na sociálnej sieti. 

Zastupiteľské úrady SR vo svete by podľa štátneho tajomníka mali v prvej polovici mája štátnym orgánom dodať všetky aktuálne informácie o opatreniach, ktoré ďalšie krajiny zavádzajú.

 

„Aby sme si mohli byť istí, že sa nám z tých turistických destinácií nevrátia rôzne varianty vírusov, ktoré by mohli byť veľmi nebezpečné pre zaočkovaných ľudí na Slovensku," dodal Klus.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona