Budeme môcť ísť do reštaurácie aj s osobami z inej domácnosti? Vyhláška to nezakazuje

NETKY.SK • 24 Apríl 2021, 10:12 • 2 min
Budeme môcť ísť do reštaurácie aj s osobami z inej domácnosti? Vyhláška to nezakazuje

Úrad verejného zdravotníctva SR stanovil vo vyhláške bližšie podmienky otvárania terás od pondelka 26. apríla.

slovakia

left justify in out

Medzi podmienky patrí ohraničenie terás z maximál dvoch bočných strán, medzi stolmi musí byť najmenej dvojmetrový odstup. Úrad však vo vyhláške neurčil počet ani zloženie osôb za stolom, stretnúť sa tak môžu aj ľudia z rozdielnych domácností.  

 

Súvisiaci článok: Aké pravidlá budú platiť od pondelka v reštauráciách a fitness centrách? Mikas opäť zverejnil vyhlášku na poslednú chvíľu

 

Hovorkyňa úradu Daša Račková uviedla, že ÚVZ vychádzal aj zo skúseností z praxe, ktorú získali ešte minulý rok. Prevádzkovateľom sa minulý rok ťažko preverovalo, či za stolom na terasách skutočne sedia osoby zo spoločnej domácnosti a vznikali tak konfliktné situácie. Pri vstupe do prevádzok a ich exteriérových častí bude potrebný negatívny výsledok testu nie starší ako sedem dní, respektíve iný doklad o výnimkách.

Konzumovať jedlá alebo nápoje bude možné len posediačky, aby sa zabezpečil kontrolovaný rozostup ľudí. Samoobslužný výdaj nebude povolený, príbor nesmie byť na stoloch - obsluha ho musí priniesť k jedlu zabalený do papierovej servítky. Po každom zákazníkovi bude tiež nutné vydezinfikovať jedálny lístok, stoly a dotykové plochy. Pri vstupe na terasu musia byť dýchacie cesty prekryté. „Rúško či respirátor si dávame z tváre dolu na čas, ktorý je nevyhnutný na konzumáciu jedál a nápojov, počas konverzácie má byť nasadené na tvári - počas rozprávania vznikajú kvapôčky a aerosól,“ uviedla Račková.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona