Budeme mať druhé Slnko? Vedci ho do niekoľkých rokov skonštruujú!

NETKY.SK • 28 Marec 2018, 12:00 • 2 min
Budeme mať druhé Slnko? Vedci ho do niekoľkých rokov skonštruujú!

Vedci z Massachusettského technologického inštitútu pracujú na prevratnom projekte, ktorý by bol prelomom v získavaní zelenej energie.

slovakia

left justify in out

Vedci sa dlhodobo zaoberajú myšlienkou, ako získavať energiu efektívne, ale pritom šetrne. V minulosti sa v tomto smere vkladali veľké nádeje do jadrových elektrárni, pretože neprodukovali toľko škodlivín ako tepelné. Fungujú na princípe rozpadu jadra ťažkých prvkov, pričom dochádza k uvoľňovaniu energie, no veľkou nevýhodou je práca s rádioaktívnym materiálom a množstvo odpadu, ktorý je rovnako rádioaktívny.

 

Najnovšia metóda tiež pracuje s jadrami, avšak na opačnom princípe. Hovorí sa mu jadrová fúzia. Zlučujú sa v nej jadrá vodíka a vzniká energia. Produktom tejto reakcie je hélium, ide teda o rovnaký proces, aký prebieha na Slnku.

 

Vedci sú nadšení, pretože, ako sa vyjadril Claudio Descalzi  „Fúzia je skutočným zdrojom energie budúcnosti, pretože je trvalo udržateľná, neprodukuje emisie ani dlhodobý odpad a je potenciálne nevyčerpateľná. Rozhodne ju musíme čím skôr dosiahnuť.“ 

 

Problémom pri vývoji tohto špeciálneho reaktora sú však, ako inak, peniaze. Jeho doterajšie financovanie prebiehalo zo súkromných zdrojov, odborníci však dúfajú, že sa čoskoro pripojí aj štátny sektor. Ak by bol projekt úspešný, išlo by o významný krok vpred. Výroba energie by bola šetrná, jej produkcia by oproti ostatným druhom elektrárni mnohonásobne stúpla a v neposlednom rade by bola oveľa bezpečnejšia ako tá jadrová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona