Budeme lietať autami a žiť s robotmi?

NETKY.SK • 1 Júl 2017, 10:34 • 2 min
Budeme lietať autami a žiť s robotmi?

BRATISLAVA - Zaujíma vás, ako by mohol svet vyzerať za sto rokov? Presne toto bolo témou relácie britskej televízie. Aby sa predpoveď čo možno najviac priblížila pravde a nebola len sci-fi rozprávkou, prizvali si tvorcovia na pomoc matematičku Hannah Fryovi, ktorá vychádzala z konkrétnych údajov. A ako to dopadlo? Budeme mať konečne liek na rakovinu? Stanú sa z nás kyborgovia? Tu sú otázky, čo nás najviac zaujímajú a odpovede na ne.

slovakia

left justify in out

Kde budeme brať svetlo?

Väčšina elektrickej energie sa produkuje za pomoci uhlia a plynu, teda nerastného bohatstva, ktoré časom dôjde. Obnoviteľné zdroje energie majú ľudovo povedané svoje muchy. Možným riešením môžu byť nórske veterné turbíny, ktoré sa pnú stovky metrov vysoko tam, kde to bezpečne fúka.

 

Budeme mať liek na rakovinu?

Vedci pracujú na génoch založenej terapii, ktorá môže pomôcť vyliečiť leukémiu. Pacientom majú pomôcť gény, ktoré pomocou imunitného systému identifikujú rakovinové bunky ako votrelca a následne ich zničia.

 

Budú duševné choroby minulosťou?

Vedci usilovne pracujú na mapovaní mozgu a majú v pláne identifikovať, čo spôsobuje napríklad schizofréniu či autizmus. Ale ako dlho im to bude ešte trvať, to je ťažké súdiť.

 

Staneme sa kyborgami?

Už sa skúšajú najnovšie technológie, ktoré uľahčujú život hendikepovaným. Britský umelec Neil Harbisson je dokonca prvým kyborgom uznaným vládou. Neil sa narodil úplne farboslepý. Dnes ale tvrdí, že farby rozozná vďaka špeciálnemu zariadenie, ktoré má nainštalované v hlave. Pomáha mu farby vnímať sluchom - farby sa menia na počuteľné frekvencie.

 

obrazok

 

Budeme žiť dlhšie?

Priemerná doba ľudského života sa neustále predlžuje. Aj tak naráža na mantinel, ktorým je hranica sto rokov. Ľudské telo aj napriek všetkej špičkovej starostlivosti vypovie službu a stovky sa dožije naozaj len pár jedincov. Vedci teraz skúmajú afrického krtka, ktorá môže byť kľúčom k dlhovekosti. Dožíva sa totiž desaťkrát vyššieho veku ako ostatné druhy. V koži tohto živočícha je ukrytý unikátny proteín, vďaka ktorému nikdy nemôže ochorieť rakovinou.

 

Aké bude počasie?

Máte pocit, že zmizla jar? Že po zime väčšinou prichádza výrazné oteplenie? Podľa vedcov sa bude otepľovať aj naďalej. Takže nás možno v strednej Európe čaká subtropické podnebie.

 

Čo sa stane s našou planétou?

Vedci varujú pred prudkým nárastom živočíšnych druhov. Pribudne malých predátorov, medzi ktoré sa radia napríklad potkany. Naopak by sa mohol znížiť stav pôvodných predátorov: napríklad levov a tigrov. Stále meniaca sa klíma tiež môže prispieť k záhube niektorých plodín, napríklad kávy a zániku námorníctva.

 

Prevezmú prácu roboti?

Téma, o ktorej sa dnes hojne diskutuje. Otvorene sa hovorí o tom, že budúcnosť robotom patrí a že veľa ľudí, ktorí sa živia prevažne rukami, príde o prácu. Čo ale tí ostatní? Možno tiež ich prácu časom prevezmú stroje, nesmieme zabúdať na umelú inteligenciu.

 

Budeme riadiť lietajúce autá?

Existujú už pracovné skupiny, ktoré sa snažia skonštruovať Dronove taxíky. Takže sa možno ešte dožijeme lietajúcich áut či prinajmenšom vozov taxi.


obrazok



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona