Budeme hľadať možnosti, ako pomôcť Slovenskému národnému múzeu

NETKY.SK • 22 Júl 2010, 07:17 • 2 min
Budeme hľadať možnosti, ako pomôcť Slovenskému národnému múzeu

Budeme hľadať možnosti, ako pomôcť Slovenskému národnému múzeu

slovakia

left justify in out

Ministerstvo kultúry bude hľadať spôsob, ako pomôcť Slovenskému národnému múzeu (SNM). To sa ocitlo vo finančných problémoch a v prvom polroku vykázalo stratu 31.843 eur.
Šéf rezortu Daniel Krajcer pre TASR potvrdil, že ministerstvo tak spraví napriek tomu, že žiadne voľné peniaze vo svojom rozpočte nemá. "K 1. júlu som mal vyčerpaný rozpočet jemne nad 50 percent, takže určite žiadne voľné zdroje nie sú," poznamenal s tým, že okrem toho existuje záväzok súčasnej vlády aspoň v minimálnej miere ušetriť isté financie.
Ako povedal po dnešnom rokovaní vlády, vzniknutú situáciu bude riešiť v súčinnosti so šéfom múzea Rastislavom Púdelkom. "Mám istú predstavu, ale budem o tom hovoriť s pánom riaditeľom," dodal. Na druhej strane očakával, že sa Púdelka v tejto súvislosti obráti priamo na ministerstvo, čo je podľa neho efektívnejšie, ako to riešiť cez médiá.
Ministerstvo do dnešných dní neeviduje zo strany SNM oficiálnu žiadosť o finančnú pomoc či osobné stretnutie. Krajcer postupne plánuje navštíviť všetky organizácie v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. Žiadna z nich sa zatiaľ na MK neobrátila s požiadavkou o kompenzáciu. "Ale viem o tom, že sú isté problémy. Poveril som novonastupujúcu riaditeľku ekonomickej sekcie, aby tieto veci zmapovala a budeme to postupne riešiť," avizoval.
Krajcer sa už stretol s riaditeľom STV Štefanom Nižňanským, pričom ho vyzval k hľadaniu úspor. "V tejto situácii, keď sú verejné financie v istom stupni rozvratu, si myslím, že každá inštitúcia vrátane STV bude musieť hľadať úsporný režim," upozornil.
Stratu SNM podľa Púdelku spôsobil nižší príspevok na činnosť zo strany ministerstva kultúry. Ten je v porovnaní s minulým rokom menší o 14 percent. Rovnako sa pod to podpísal nižší počet návštevníkov, ako aj platba pokuty a penále na základe zistení Správy finančnej kontroly vo výške 316.644 eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies