Bude vojna?! KĽDR ruší pakt o neútočení s Južnou Kóreou!

NETKY.SK • 8 Marec 2013, 10:40 • 2 min
Bude vojna?! KĽDR ruší pakt o neútočení s Južnou Kóreou!

SOUL - Severná Kórea chce zrušiť priamu pohotovostnú telefonickú linku a pakt o neútočení s Južnou Kóreou, informovala dnes agentúra AP s odvolaním sa vyhlásenie KĽDR.

slovakia

left justify in out

Pchjongjang zároveň zopakoval hrozby voči Soulu v nahnevanej reakcii na hlasovanie na pôde Bezpečnostnej rady OSN, ktorá vo štvrtok schválila nové sankcie voči KĽDR v dôsledku jej tretieho jadrového testu.

Komunikačný kanál vytvorený v pohraničnej dedine Panmundžom v demilitarizovanej zóne bude ihneď prerušený, citovala agentúra DPA severokórejské zdroje. "Tento kanál nemôže ďalej vykonávať svoju misiu v dôsledku pretrvávajúcej závažnej situácie," uvádza sa vo vyhlásení severokórejského výboru pre mierové znovuzjednotenie.

Severná Kórea ešte pred štvrtkovým hlasovaním na pôde BR OSN vyhlásila, že uplatní svoje právo uskutočniť "preventívny" nukleárny útok proti každému, kto na ňu zaútočí. Zároveň obvinila Washington, že využíva vojenské cvičenia v Južnej Kórei na prípravu nukleárneho a konvenčného útoku na Severnú Kóreu.

Pchjongjang v utorok pohrozil aj zrušením prímeria z roku 1953, ktorým sa skončil jej trojročný konflikt s Južnou Kóreou, v prípade, ak budú Soul a Spojené štáty pokračovať v spoločných dvojmesačných vojenských manévroch. Manévre sa začali 1. marca.

KĽDR už predtým varovala pred "zničením" Južnej Kórey v prípade, že sa zúčastní na výročných vojenských cvičeniach so Spojenými štátmi.

Obe Kórey sú technicky naďalej vo vojnovom stave, keďže vojna z rokov 1950-53 sa skončila prímerím a nie mierovou zmluvou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona