Bude sa Rusko a Bielorusko zjednocovať? Toto je oficiálny postoj Kremľa

NETKY.SK • 22 Marec 2019, 06:53 • 2 min
Bude sa Rusko a Bielorusko zjednocovať? Toto je oficiálny postoj Kremľa

MOSKVA - Ruská prezidentská administratíva nezvažuje myšlienku zjednotenia Ruska s Bieloruskom so zámerom udržať ruského lídra Vladimira Putina pri moci.

slovakia

left justify in out

Novinárom to vo štvrtok povedal kremeľský hovorca Dmitrij Peskov.

 

Komentujúc správu spoločnosti Bloomerg, ktorá citovala ideu zjednotenia týchto dvoch krajín s cieľom umožniť Putinovi "obísť ústavné limity na výkon mandátu", Peskov uviedol, že "tieto nedoložené tvrdenia nemajú nič do činenia so záležitosťami diskutovanými v Kremli". Putinov štvrtý prezidentský mandát vyprší v roku 2024.

 

img

 

Podľa Peskova má ruská prezidentská administratíva náročnú agendu, ktorá sa týka najmä zavedenia Putinovho Májového dekrétu. Peskov zdôraznil, že tento dokument stanovuje časový rámec, ktorý "nepokrýva nadchádzajúce desaťročia, ale je obmedzený len na mesiace".

 

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko tvrdí, že Rusko nemá žiadny zámer "pohltiť" jeho krajinu, avšak hlbšia integrácia oboch štátov je "nevyhnutná", uvádza stanica Slobodná Európa. Ako príklad považuje možné zavedenie spoločnej meny s Ruskom.

 

Rusko je najbližším spojencom Bieloruska, pričom obe krajiny tvoria formálnu "úniu" v úzkej obchodnej a vojenskej spolupráci, zatiaľ čo sa nezhodujú ohľadom otázok, ako sú ceny energie či dovozné clá.

 

img

 

Lukašenko, ktorý sa vo februári stretol s Putinom na trojdňových rokovaniach v ruskom čiernomorskom stredisku Soči, uviedol, že lídri rokovali o únii oboch krajín a zaujali v tejto súvislosti opatrný postoj.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona