AKTUALIZOVANÉ Čižnár podal na Najvyšší súd návrh na rozpustenie Kotlebovcov, do politiky fašisti nepatria, návrh odobril aj prezident

NETKY.SK • 26 Máj 2017, 09:33 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Čižnár podal na Najvyšší súd návrh na rozpustenie Kotlebovcov, do politiky fašisti nepatria, návrh odobril aj prezident

BRATISLAVA - Ak by Najvyšší súd SR rozpustil politickú stranu Mariana Kotlebu ĽSNS, ako navrhuje generálny prokurátor Jaromír Čižnár, poslanci za túto stranu by v Národnej rade SR zostali do konca volebného obdobia. Myslia si to oslovení ústavní právnici Eduard Bárány a Jozef Vozár. Poslanec Národnej rady SR Ľuboš Blaha zo Smeru-SD verí, že Najvyšší súd SR zruší politickú stranu Mariana Kotlebu ĽSNS. K návrhu na zrušenie Kotlebovcov sa vyjadril aj politický analytik Eduard Chmelár, ktorého názor na je skeptický.

slovakia

left justify in out

Ako slobodná demokratická spoločnosť máme právo brániť sa, aby sme zostali slobodní a demokratickí. Prezident SR Andrej Kiska tak na svojom oficiálnom profile na Facebooku reagoval na návrh generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára na rozpustenie Ľudovej strany Naše Slovensko.

Prezident uviedol, že máme právo použiť na to všetky dostupné zákonné prostriedky. "Pretože fašisti, tak ako kedysi, aj dnes využívajú našu toleranciu, schovávajú sa za pluralitu názorov a využívajú demokratickú spoločnosť, aby ju zničili. Naberajú na drzosti, prestávajú sa skrývať," uvádza Kiska.

 

Pripomína pritom, že podporil aj nedávne zásahy polície proti reprezentantom Ľudovej strany Naše Slovensko. "Verím, že kompetentné orgány si budú riadne plniť zákonné povinnosti vo všetkých prípadoch šírenia nenávisti a extrémizmu," dodal Kiska.
 

"Pevne verím, že súd fašistov odprace," napísal Blaha na sociálnej sieti Facebook v reakcii na Čižnárov krok. "Generálna prokuratúra dala návrh na zrušenie Kotlebovej strany, pretože dospela k záveru, že je to extrémistická strana s fašistickými tendenciami... Tlieskam!" uviedol s tým, že ak niekto vyzerá ako fašista, chodí ako fašista, kváka ako fašista, je to fašista.

 

„Som veľmi skeptický k reálnym účinkom takéhoto postupu, lebo je evidentné, že kotlebovci o mandát neprídu a už majú v zálohe pripravenú ďalšiu stranu. Budú len opatrnejší, ale svojich skutočných politických zámerov sa nevzdajú,“ vyjadril sa Chmelár.

 

Naopak, ak by Čižnár na Najvyššom súde neuspel, môže to podľa Chmelára ĽSNS pomôcť. „Ak sa nepreukáže, že činnosť tejto strany bola v rozpore s demokratickým poriadkom Slovenskej republiky, tak to môže mať úplne opačný efekt," povedal.

 

„Predpokladám, že generálny prokurátor má relevantné právne argumenty a že si to premyslel, kým tento návrh podal. Dúfam, že to nie je len politický ťah. A že to má právne ošetrené. Ak áno, tak sa zopakuje situácia, keď bola zrušená Slovenská pospolitosť. Ale z faktickej stránky sa nič nezmení, lebo kotlebovci si okamžite založia novú stranu,“ dodal na záver Chmelár.

 

"Nikto nemôže nikoho vyhodiť z parlamentu," povedal Bárány. Zdôraznil, že k zrušeniu parlamentnej strany ešte nedošlo, ide teda len o hypotetickú otázku. Podobný názor má aj Vozár, ktorý si tiež myslí, že nemožno poslancovi zobrať mandát a tak by kotlebovci v parlamente dokončili volebné obdobie. Keďže by prišli o stranu, za túto by už kandidovať v ďalších voľbách nemohli.

 

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár podal v stredu (24. 5.) na Najvyšší súd SR návrh na rozpustenie politickej strany Mariana Kotlebu ĽSNS. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová. Najvyšší súd už v minulosti rozpustil Kotlebovu Slovenskú pospolitosť.

 

"Vyhodnotenie rozsiahlych zadovážených podkladov ukázalo, že politická strana Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko ako extrémistická politická strana s fašistickými tendenciami svojím programom a činnosťou porušuje Ústavu SR, zákony a medzinárodné zmluvy. Podľa názoru prokuratúry cieľom tejto politickej strany je odstránenie súčasného demokratického systému v Slovenskej republike," vysvetlila Predajňová.

 

Generálna prokuratúra týmto uzavrela prešetrovanie vo veci vyše 170 evidovaných podaní s požiadavkou podať Najvyššiemu súdu návrh na rozpustenie tejto politickej strany.

 

Premiér Robert Fico (Smer-SD) 9. mája vyzval orgány činné v trestnom konaní, aby zakročili. "Pretože ak toto budeme vnímať ako niečo normálne a budeme sa tváriť, že toto je súčasť slobody názoru alebo slobody prejavu, tak sa veľmi, veľmi mýlime. Toto nemá nič spoločné ani s demokraciou, ani s hodnotami a čím skôr tieto prejavy zastavíme, tak to bude pre túto krajinu lepšie," uviedol.

 

Fico hovoril o prejavoch extrémizmu spojených s pôsobením jednej z parlamentných strán. Upozornil, že politik tejto strany v televízii hovorí, že nemá názor na holokaust a iného predstaviteľa strany sprevádzali v televízii dvaja ozbrojení muži, ktorí ostentatívne ukazovali svoje zbrane. Podobne to podľa Fica bolo aj v 30. rokoch minulého storočia, keď Adolf Hitler chodil po Nemecku s príslušníkmi SA.

 

Na Čižnárov krok zareagovala na sociálnej sieti Facebook Lucia Žitňanská (Most-Híd). Zdôraznila, že súd v konečnom dôsledku musí rozhodnúť len na základe práva. "A takto to má v demokratickej spoločnosti byť. Keď raz nejaká právna úprava platí, tak sa má aj uplatňovať," doplnila.

 

K Čižnárovmu rozhodnutiu sa vyjadril aj minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). V rádiu Expres však povedal len toľko, že nevie, na čom je návrh postavený. Pripomenul, že polícia vyšetruje niektorých predstaviteľov ĽSNS, ale on ako minister nemá o vyšetrovaní informácie.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies