Bude potrebné zvýšiť príjmy, možno prostredníctvom daní

NETKY.SK • 22 Júl 2010, 07:26 • 2 min
Bude potrebné zvýšiť príjmy, možno prostredníctvom daní

Bude potrebné zvýšiť príjmy, možno prostredníctvom daní

slovakia

left justify in out

Štát chce zvyšovať príjmy do svojej pokladnice. Práve tento krok je totiž podľa šéfa rezortu financií Ivana Mikloša potrebný pre konsolidáciu a ozdravenie verejných financií. "Tie možnosti sú rôzne. Aj z hľadiska toho, o ktoré dane by mohlo ísť. Nechcem však predbiehať," konštatoval po dnešnom rokovaní vlády minister.
Mikloš zatiaľ tak nespresnil, akou formou by sa príjmy mali zvyšovať. Základný model by malo poskytnúť programové vyhlásenie vlády. Nevylúčil však, že by sa mohli zrušiť výnimky, ktoré určujú nižšiu sadzbu dane z pridanej hodnoty (DPH) na lieky a knihy.
Zrušenie nižšej sadzby DPH ako jednu z možností pripustil aj šéf rezortu práce Jozef Mihál. "No nie tým, že by sa 19-% sadzba dane posúvala vyššie. Zvyšovať sadzby daní je to posledné, k čomu by sme mali pristúpiť," uviedol.
"Najdôležitejšie je to, že Medzinárodný menový fond potvrdil, že verejné financie sú v rozvrátenom stave po štvorročnom riadení krajiny zo strany bývalej vlády," podotkol Mikloš. MMF tvrdí, dodal, že ozdravenie verejných financií musí byť prioritou. "Nebude sa to dať spraviť úsporami len na strane výdavkov, ale bude potrebné aj zvýšiť, zmobilizovať príjmy," uzavrel minister.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona