Bude mať Severná Kórea za diktátorku sestru Kim Čong-una?

NETKY.SK • 29 Apríl 2020, 14:48 • 2 min
Bude mať Severná Kórea za diktátorku sestru Kim Čong-una?

Je severokórejský vodca Kim Čong-un v izolácii, kóme, alebo zomrel? Čím viac chýbajú informácie o tom, čo sa v jeho krajine deje a aký je zdravotný stav diktátora, tým viac svet špekuluje o prípadných nasledovníkoch. V rebríčku kandidátov najvyššie priečky zaberá Kim Jo-Čong, sestra vodcu Kim Čong-una, píše server týždenníka Focus.

slovakia

left justify in out

Niektorí pozorovatelia tvrdia, že Kim Jo-Čong sa pripravovala na prípadné následníctvo roky. Navyše Kim Čong-un má vo svojej sestre veľkú dôveru.

 

Spojenci odmalička

"Ich puto sa upevňovalo aj počas detstva stráveného v internátnej škole vo švajčiarskom Berne koncom 90. rokov. Boli spolu prakticky v exile a obaja vedeli, čo ich v budúcnosti čaká. Museli získať obrovský pocit spojenectva a spolupatričnosti. Výsledkom je, že Kim Čong-un má vo svojej sestre obrovskú dôveru," povedal Joung-šik Pong z Inštitútu pre severokórejské štúdiá v Soule denníku Guardian. Kim Čong-un podľa neho preto urobil zo sestry akési svoje alter ego.

 

 

Tridsaťdvaročná žena sa počas desiatich rokov vypracovala na najvplyvnejšiu ženu Severnej Kórey. Expert na túto krajinu Robert Collins si všíma, že jej meno "severokórejské médiá vždy spomínajú spolu s najvyššími predstaviteľmi krajiny".

 

Potenciálna náhrada

Mladá žena získala už v roku 2016 významný post v politbyre vládnucej Strany práce. Kim Čon-un sestru pred dvoma týždňami v rámci vedenia strany "povýšil".

 

Okrem toho má na starosti propagandu a agitáciu a zodpovedá za kult osobnosti brata, píše Focus. Má plánovať Kimove verejné vystúpenia, cesty a dokonca aj písať jeho prejavy.

 

 

Zúčastnila sa aj všetkých zásadných udalostí, či už to boli stretnutia s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, či reprezentácia KĽDR na zimných olympijských hrách v juhokórejskom Pchjongčchang. Tiež cesty do Soulu, kde odovzdala osobný odkaz svojho brata juhokórejskému prezidentovi s pozvánkou do KĽDR. Analytici tvrdia, že jej šance nahradiť Kim Čong-una, ak by malo k tomu prísť, sú vysoké.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona