Bude mať Liga majstrov viac úradujúcich šampiónov? Európske súťaže plánujú reformu!

NETKY.SK • 24 Október 2021, 11:17 • 2 min
Bude mať Liga majstrov viac úradujúcich šampiónov? Európske súťaže plánujú reformu!

NYON – Európska asociácia klubov ECA by rada upravila reformu Ligy majstrov, podľa ktorej sa bude hrať od sezóny 2024/2025. Asociácia verí, že získa viac miest pre majstrov jednotlivých krajín.

slovakia

left justify in out

Šampióni by mali byť v plánovanom formáte znevýhodnení na úkor najslávnejších klubov, ktoré mali slabšiu sezónu. Milionárska súťaž sa po novom nebude hrať formou základných skupín ako doteraz, diváci namiesto toho uvidia boje v jednej skupine, ktorú bude tvoriť 36 tímov. Každý z účastníkov odohrá 10 zápasov, pričom v súčasnom formáte ich bolo 6. O poradí zápasov a súperoch sa má rozhodovať tzv. švajčiarskym systémom, ktorý sa používa napríklad pri šachových turnajoch.

 

 

Do play-off postúpi po základnej časti 8 najlepších mužstiev priamo, zatiaľ čo celky na 9. – 24. mieste budú hrať o postup do osemfinále v baráži. Jedno zo štyroch miest má podľa pôvodného plánu pripadnúť štvrtému tímu francúzskej ligy, ďalšie 3 potom najvyššie postaveným klubom v európskom rebríčku, ktoré sa do Ligy majstrov nedokázali kvalifikovať z domácej súťaže. V praxi by to znamenalo ďalšie miesto naviac pre celky z najsilnejších futbalových krajín ako Taliansko, Anglicko, Nemecko a Španielsko.

 

ECA požaduje od asociácie UEFA, aby namiesto zásluh z minulosti rozhodovalo o kvalifikácii do Ligy majstrov čisto športové hľadisko a aby zvyšné tri miesta pripadli majstrom z líg, ktoré sú v rebríčku koeficientu nižšie. „Myslím, že k zmenám napokon dôjde,“ uviedol jeden z funkcionárov ECA Jacco Stewart a dodal, že jasno má byť do polovice decembra.

 

 

Najpopulárnejší šport na svete čakajú reformy aj na medzinárodnej úrovni. Predseda FIFA Gianni Infantino navrhuje skrátiť cyklus konania majstrovstiev sveta na 2 roky, od roku 2026 navyše presadil rozšírenie účastníkov vrcholového turnaja z doterajších 32 na 48. Tieto zmeny kritizuje hráčska asociácia FIFPRO, rovnako ako konfederácie UEFA a CONMEBOL.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Róbert Krupár
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies