Budapešť v boji o usporiadanie OH 2024 podporilo 15 krajín vrátane Slovenska

NETKY.SK • 24 November 2015, 09:37 • 2 min
Budapešť v boji o usporiadanie OH 2024 podporilo 15 krajín vrátane Slovenska

BUDAPEŠŤ - Slovensko a ďalších pätnásť krajín zo strednej a juhovýchodnej Európy otvorene podporilo kandidatúru Budapešti na usporiadanie olympijských hier v roku 2024. Dohoda sa začala rodiť už na októbrovom generálnom zhromaždení Asociácie národných olympijských výborov (ANOC) vo Washingtone a definitívu nadobudla pred nedávnym zasadnutím Európskych olympijských výborov v Prahe.

slovakia

left justify in out

Rezolúciu predstavil prezident Chorvátskeho olympijského výboru Zlatko Mateša. Okrem Slovenska a Chorvátska sa k nej pridali Albánsko, Rakúsko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Česko, Cyprus, Grécko, Macedónsko, Čierna Hora, Poľsko, Rumunsko, Srbsko, Slovinsko a Turecko. Vyzdvihuje sa v nej výhodná poloha Budapešti a jej potenciál usporiadať veľké športové podujatie.

 

Európske hlavné mesto športu pre rok 2019 nepatrí medzi favoritov kampane, ktorú vedú ešte ďalší traja kandidáti zo starého kontinentu Paríž, Rím a Hamburg a jeden americký - Los Angeles.
"Vyhlásenie môjho kolegu Zlatka Matešu ide s duchom reformnej Agendy 2020. Budapešť je mesto olympijských rozmerov a z olympijských hier v regióne by mali prospech všetky okolité krajiny," reagoval podľa insidethegames.biz generálny sekretár Maďarského olympijského výboru Bence Szabó.


Uvedených 16 krajín "disponuje" momentálne šiestimi členmi Medzinárodného olympijského výboru (MOV) vrátane Slovenky Danky Bartekovej. Tí však nie sú viazaní záujmami národných OV a hlasujú podľa svojho uváženia. O usporiadateľovi OH 2024 sa rozhodne na zasadnutí MOV v septembri 2017 v peruánskej Lime.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies