Budapešť sa chystá prelomiť monopol mocných, chce hostiť olympijské hry

NETKY.SK • 8 Júl 2015, 11:45 • 2 min
Budapešť sa chystá prelomiť monopol mocných, chce hostiť olympijské hry

BUDAPEŠŤ - Budapešť oficiálne oznámila úmysel uchádzať sa o usporiadanie olympijských hier v roku 2024. Primátor maďarskej metropoly István Tarlós a prezident národného olympijského výboru Zsolt Borkai to deklarovali spoločným listom adresovaným prezidentovi Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasovi Bachovi.

slovakia

left justify in out

"Mesto Budapešť a Maďarský olympijský výbor si želajú vstúpiť do procesu prihlásenia a kandidatúry s cieľom získať práva hostiteľa olympijských hier 2024," uvádza sa v liste, ktorý publikovali v stredu.
Predstavitelia iniciatívy tvrdia, že sú jedinou z desiatich najúspešnejších krajín v histórii olympijských hier, ktorá podujatie dosiaľ neorganizovala. Povzbudilo ich prijatie reformnej Agendy 2020, ktorá hostiteľovi ponúka riešenie s deľbou športovísk medzi viaceré mestá, regióny, či dokonca štáty, čo by mohlo významne znížiť náklady.

 

"Vítame orientáciu MOV na ekonomickú udržateľnosť olympijských hier, ktorá by mohla prelomiť monopol najväčších a najbohatších krajín sveta," pokračovali Tarlós s Borkaiom. Kandidatúru už v Maďarsku odobrili na úrovni NOV, mesta aj parlamentu, chýba už iba vyjadrenie vlády.

 

Záujem o usporiadanie OH 2024 už oznámili taliansky Rím, americký Boston a nemecké prístavné mesto Hamburg, oficiálne vstúpil do boja aj francúzsky Paríž. Posledný termín na podanie prihlášky Medzinárodnému olympijskému výboru je 15. september 2015. O usporiadateľovi sa rozhodne v roku 2017 v peruánskej Lime.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies