Budapešť odmieta rolu outsidera v boji o OH 2024

NETKY.SK • 17 August 2016, 13:06 • 2 min
Budapešť odmieta rolu outsidera v boji o OH 2024

RIO DE JANEIRO - Budapešť je vo všeobecnosti považovaná za outsidera v súboji o právo usporiadať olympijské hry v roku 2024, ale predstavitelia kandidatúry maďarskej metropoly takéto označenie rázne odmietajú. Sú naň priam alergickí. Vraj sú to ich traja súperi, ktorí by sa mali mať na pozore.

slovakia

left justify in out

"Pozíciu najslabšieho si vôbec nepripúšťame, pretože to tak nie je. Budapešť nie je žiaden outsider," vyhlásil šéf kandidatúry Balázs Fürjes, ktorý zbiera "body" v dejisku Hier XXXI. olympiády v Riu de Janeiro rovnako ako konkurencia z Paríža, Ríma a Los Angeles. V utorok mal prvý raz šancu vystúpiť na oficiálnej tlačovej konferencii.


"Budapešť je rovnocenný účastník súťaže a má rovnaké šance zvíťaziť ako hocikto iný. Je nám cťou byť súčasťou tohto procesu. Rovnako, ako sa my obávame našich súperov, oni by mali mať strach z nás. Samozrejme, všetko v duchu olympijských hodnôt a priateľstva," uviedol Fürjes.


Faktom je, že Budapešť zostala v poli uchádzačov jediným mestom, ktoré ešte nepatrí na olympijskú mapu. Los Angeles (1932 a 1984) a Paríž (1900 a 1924) majú hneď dvojnásobnú hostiteľskú minulosť, Rím usporiadal OH 1960.


Južný sused Slovenska ponúka model kompaktných a útulných hier bez veľkých rizík mimo rozsiahlej aglomerácie typu Pekingu, Londýna, Ria de Janeiro či Tokia. Maďari odvážne sľubujú, že presun z jedného športoviska na druhé nebude trvať dlhšie ako 13 minút. Všetky sa zmestia do okruhu 10 km od centra mesta. K úplnosti vraj treba postaviť päť súťažných dejísk za odhadovaných 350 miliónov amerických dolárov.


Fürjes sa odvolal na bohaté olympijské tradície krajiny. Nevyhol sa otázke, ako sa dajú olympijské hodnoty skĺbiť so súčasnou politikou maďarskej vlády vo vzťahu k utečencom. "Utečenecká kríza je globálnou výzvou dneška. Vyriešiť sa dá iba v spolupráci všetkých krajín sveta. Veríme, že práve šport dokáže ľudí spojiť. Som hrdý na to, že môžem byť súčasťou olympijského hnutia, ktoré privítalo na OH v Riu tím utečencov. Ukázali sme, že šport má tú moc zmeniť život ľudí k lepšiemu," reagoval Fürjes. Miesto konania OH 2024 vyberú členovia MOV v septembri 2017 na zasadnutí v peruánskej Lime.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies