Budaj odporúča vyhlásiť mimoriadnu situáciu na rieke Slaná

NETKY.SK • 18 Júl 2022, 19:08 • 2 min
Budaj odporúča vyhlásiť mimoriadnu situáciu na rieke Slaná

BRATISLAVA – Urobí tak pre riziko znečistenia studní v okolí rieky a pre možné budúce povodňové situácie, ktoré by mohli spôsobiť zvýšenie rizika ohrozenia kvality vôd.

slovakia

left justify in out

TASR o tom informovalo tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR. V záujme všetkých je podľa Budaja to, aby sa pri banskej havárii postupovalo systematicky a bez odkladu, napriek letnej vládnej prestávke. „Verím, že premiér, hneď ako predložíme návrh odstraňovania znečistenia rieky Slaná, iniciuje mimoriadne online rokovanie vlády,“ zdôraznil Budaj.

 

img

      

Inštitúcie v pôsobnosti MŽP sa chystajú na kroky súvisiace s odstránením dôsledkov envirohavárie. Podľa ministerstva sú pripravené predložiť vláde ďalší postup pri odstraňovaní havárie, vyvolanej trojmesačným vytekaním znečistených banských vôd do rieky Slaná. Situáciu trvale monitorujú aj organizácie MŽP.

 

img

     

Rieka Slaná sa dočervena sfarbila v polovici februára v dôsledku vytekania banských vôd zo železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit. Výsledky prvotného rozboru vody v rieke preukázali 12-násobne prekročenú hodnotu železa. Analýza potvrdila aj zvýšenú hodnotu mangánu, síranov a výskyt arzénu. V polovici júna zrealizovali v bani práce s cieľom prispieť k zníženiu vytekania silne mineralizovaných vôd do rieky.

 

Možno vás zaujme: Remišová podpísala s Európskou komisiou partnerskú dohodu pre eurofondy



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies