Budaj: Obraciam sa na SNS, aby sme rokovali o zrušení Mečiarových amnestií

NETKY.SK • 30 Január 2017, 14:33 • 2 min
Budaj: Obraciam sa na SNS, aby sme rokovali o zrušení Mečiarových amnestií

BRATISLAVA - Opozičný poslanec Národnej rady SR Ján Budaj (OĽaNO-NOVA) sa obracia na lídra koaličnej SNS a predsedu parlamentu Andreja Danka, aby spolu rokovali o možnostiach zrušiť amnestie Vladimíra Mečiara. Budaj si totiž myslí, že aktuálne stanovisko viacerých právnikov, podľa ktorých takýto krok možný je, môže národniarov presvedčiť, a preto požiadal Danka o stretnutie.

slovakia

left justify in out

"Andrej Danko pred sviatkami povedal, že ak by sa zjavili odborníci, ktorí povedia, že sa o tom má rokovať a amnestie sa dajú zrušiť, SNS nebude mať problém to podporiť. Obraciam sa preto na pána Danka so žiadosťou, aby sme sa stretli a dozvedeli sa, či toto stanovisko právnikov je pre SNS odborným stanoviskom, ktoré zoberú do úvahy," vysvetlil Budaj.

 

Opozičný poslanec hovoril o spoločnom vyhlásení, pod ktoré sa podpísali napríklad sudcovia Najvyššieho súdu SR, bývalý predseda Ústavného súdu SR Ján Mazák, bývalí sudcovia Ústavného súdu, sudca Súdneho dvora EÚ Daniel Šváby, riaditeľ Ústavu štátu a práva Slovenskej akadémie vied Jozef Vozár či bývalý zástupca SR pred Európskym súdom pre ľudské práva Peter Vršanský. Svorne tvrdia, že zrušenie Mečiarových amnestií je legitímne. Takýto návrh z dielne Budaja sa aktuálne nachádza v druhom čítaní a definitívne sa o ňom rozhodne vo februári.

 

"Vyjadrujem veľké uspokojenie a poďakovanie týmto odborníkom. Nik nemôže tvrdiť, že sú to všetci, ktorí by sa mohli k danej veci vyjadriť, ale je to výrazný hlas odbornej a zaangažovanej verejnosti," povedal Budaj, podľa ktorého nesmieme strpieť, aby sa štátne inštitúcie kryli pred vyšetrovaním.

 

Budaj zároveň informoval, že má pripravený aj pozmeňujúci návrh, ktorý by zabezpečil aj zrušenie milostí vtedajšieho prezidenta Michala Kováča, ktoré udelil aj svojmu synovi pre kauzu Technopol. Viacerí členovia koalície totiž hovorili, že podporia zrušenie Mečiarových amnestií len vtedy, ak sa budú rušiť aj Kováčove milosti.

 

Danko v decembri 2016 povedal, že NR SR nemôže zrušiť Mečiarove amnestie. "Nikto kompetentný, za takého považujem Ústavný súd a senát, nikdy nepovedal, že NR SR môže zrušiť amnestie ústavným zákonom. To je fetiš, ktorý sa zažil v spoločnosti ako riešenie zúfalých politikov, ktorí to chceli riešiť a hovorili ľuďom, že je to možné," vyhlásil. Zároveň uviedol, že je to otázka na ústavných právnikov, možno na komisiu, ktorá by bola zriadená a posúdila by ten právny stav.

 

V dnešnej reakcii na Budaja Danko zdôraznil, že s poslancom sa stretol ešte minulý týždeň. "Mečiarove amnestie sú témou, ktorá ťaží našu spoločnosť. Národná rada SR prijala uznesenie, v ktorom odsúdila tieto skutky. Zároveň sa koaliční poslanci dohodli, že sa v tejto veci obrátime spoločne na Ústavný súd SR. Výklad, či môže parlament zrušiť Mečiarove amnestie, môže podať len Ústavný súd SR. Ak rozhodne, že taká možnosť existuje, ja osobne budem za takýto návrh hlasovať," uistil predseda parlamentu. Osobne je však presvedčený, že ak je takáto možnosť, pôjde o veľký precedens, pretože takto môžeme do budúcna rušiť akékoľvek rozhodnutie prezidenta a takýto stav si nemôžeme dovoliť.

 

Aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár si myslí, že situáciu by mal riešiť Ústavný súd SR. "Existuje jediná možnosť. Pokiaľ by Ústavný súd dal výklad zákona, že sa predsa len dajú amnestie zrušiť, tak v tom momente sa nájde 90 a viac hlasov," povedal pre TASR. Pokiaľ sa nezjednotí právne stanovisko, podľa Bugára sa nikdy nenájde dostatok hlasov na ich zrušenie.

 

Parlament má na stole zrušenie amnestií už po niekoľký raz. Na schválenie je však potrebných aspoň 90 hlasov. Návrh je teraz v druhom čítaní, okrem opozície ho v prvom čítaní podporil aj vládny Most-Híd.

 

Snemovňa ešte koncom roka 2016 odsúdila akt zavlečenia Michala Kováča ml. do cudziny z 31. augusta 1995, ktorý bol nielen hrubým zásahom do ľudských práv a základných slobôd, ale aj činom poškodzujúcim dobré meno SR. Parlament tiež odsúdil amnestie vtedajšieho predsedu vlády Vladimíra Mečiara, ktoré zabránili poznaniu a potrestaniu páchateľov týchto činov.

 

Opozícii však deklarácia nestačí a trvá na zrušení amnestií. To by podľa nich umožnilo súdiť aktérov zavlečenia Michala Kováča mladšieho do Rakúska. Z tohto skutku bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS na čele s Ivanom Lexom. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies