Budaj najlepším brankárom sezóny, dostal sa do All Star tímu AHL

NETKY.SK • 12 Apríl 2016, 11:33 • 2 min
Budaj najlepším brankárom sezóny, dostal sa do All Star tímu AHL

SPRINGFIELD - Slováka Petra Budaja vyhlásili v nižšej zámorskej súťaži American Hockey League (AHL) za najlepšieho brankára sezóny 2015/2016 a ako prvý Európan v dejinách tak získal Cenu Aldegeho "Baza" Bastiena. Okrem toho sa brankár Ontaria Reign dostal aj do prvého All Star tímu súťaže.

slovakia

left justify in out

Budaj získal ocenenie po hlasovaní trénerov, hráčov a zástupcov médií v každom z 30 miest, v ktorých sa AHL hráva. Trofej sa odovzdáva od roku 1984, pričom až doposiaľ ju zakaždým získal iba brankár narodený v Severnej Amerike. Budajovo ocenenie je úplne logické, keďže 33-ročný Banskobystričan zažíva sezónu snov a je najlepším brankárom súťaže vo všetkých významných ukazovateľoch. Budaj doviedol Ontario k titulu v Pacifickej divízii, keď vychytal v doterajších 66 zápasoch 41 víťazstiev, dosiahol úspešnosť zásahov 93,2 percenta a priemer inkasovaných gólov stlačil na 1,74. Okrem toho sa zaskvel aj deviatimi čistými kontami. Ako druhý brankár za ostatných 50 rokov vychytal v jednej sezóne 40 víťazstiev, predtým sa to podarilo iba Ryanovi Millerovi, ktorý je v súčasnosti jednotkou Vancouveru Canucks.

 

Budaj sa ocitol aj v prvom All Star tíme AHL. V ideálnej formácii ligy ho dopĺňajú obrancovia T.J. Brennan (Toronto), Brandon Montour (San Diego) a trio útočníkov Chris Bourque (Hershey), Frank Vatrano a Seth Griffith (obaja Providence). Bývalý brankár Colorada či Montrealu tak dal zabudnúť na minulý nevydarený ročník, keď stratil miesto v NHL a v 19 zápasoch v drese St. John’s IceCaps (AHL) zaznamenal bilanciu 0-6-9 s úspešnosťou 88,8 percenta. V aktuálnej sezóne odchytal aj jeden zápas v profilige za Los Angeles Kings, keď sa tešil z triumfu 5:4 pp nad New Yorkom Rangers.

 

Cena Aldege "Baz" Bastien Memorial Award dostala meno po bývalom generálnom manažérovi Pittsburghu Penguins Bazovi Bastienovi, ktorý chytal štyri sezóny za tím AHL Pittsburgh Hornets (1945-49). Jeho kariéru ukončilo zranenie oka. Neskôr zastával rolu trénera a generálneho manažéra Hornets, ktorých v roku 1967 doviedol k zisku prestížneho Calderovho pohára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies