Buckinghamský palác by mal patriť verejnosti, tvrdí poslankyňa

NETKY.SK • 8 Jún 2018, 14:42 • 2 min
Buckinghamský palác by mal patriť verejnosti, tvrdí poslankyňa

LONDÝN - Buckinghamský palác v Londýne, ktorý je hlavným sídlom britskej kráľovnej Alžbety II., by mal byť odovzdaný verejnosti. Myslí si to labouristická členka britského parlamentu Emma Dentová Coadová, ktorú v piatok citovala spravodajská stanica Sky News.

slovakia

left justify in out

Podľa nej platí britská verejnosť "tretinu miliardy libier ročne ľuďom, ktorí už beztak oplývajú nesmiernym bohatstvom". Poukazuje aj na to, že v Buckinghamskom paláci žijú iba traja členovia kráľovskej rodiny.

 

"Majú tam stovky izieb a my nemáme prístup do celej budovy. Ak daňoví poplatníci financujú obnovu tohto nádherného paláca, tak by mali mať doň i prístup. Kráľovská rodina by mohla žiť aj na iných miestach," vyhlásila poslankyňa s tým, že britská monarchia nie je dlhodobo udržateľná, keďže "väčšina ľudí ju považuje za nerozumnú".

 

Desaťročná renovácia Buckinghamského paláca za 369 miliónov libier sa začala vlani v apríli. Počas nej sa po 60 rokoch vymenia káble, potrubia, elektrické vedenie a ohrievacie zariadenia. Hlavnou príčinou obnovy paláca sú obavy zo vzniku požiaru a úniku vody v dôsledku uvedených starnúcich systémov.

 

Kráľovná trávi tretinu roka hosťovaním rozličných podujatí v Buckinghamskom paláci, kde počas roka privíta viac než 50.000 hostí v rámci štátnych banketov, recepcií či záhradných slávností. Časť paláca je prístupná pre verejnosť počas letného obdobia a vybraných termínov vo zvyšku roka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona