Büchnerovu cenu 2016 získal všestranný originálny autor Marcel Beyer

NETKY.SK • 28 Jún 2016, 17:47 • 2 min
Büchnerovu cenu 2016 získal všestranný originálny autor Marcel Beyer

DARMATADT - Najvýznamnejšie nemecké literárne ocenenie - Cenu Georga Büchnera - získal v tomto roku románopisec a lyrik Marcel Beyer (50). Drážďanský literát by si ocenenie, ktoré je dotované sumou 50.000 eur, mal prevziať 5. novembra v Darmstadte.

slovakia

left justify in out

V zdôvodnení výberu laureáta Nemecká akadémia pre jazyk a poéziu so sídlom v Darmstadte dnes vyzdvihla, že ocenený autor ovláda "epické panorámy, ako aj poetickú mikroskopiu". Pre Marcela Beyera predstavuje jazyk bez ohľadu na to, či ide o jeho poéziu, súčasné eseje, romány alebo operné libreto vždy aj pátranie. Venuje sa "zosúčasňovaniu nemeckej minulosti" s rovnakou precíznosťou, s akou skúma svety zvierat a rastlín, zdôraznila inštitúcia udeľujúca ocenenie.

 

Rodák z Tailfingenu v nemeckej spolkovej krajine Bádensko-Württembersko, ktorý vyrastal v Porýní, študoval v Siegene, aby debutoval románom Das Menschenfleisch v roku 1991. Po opätovnom zjednotení Nemecka sa z Kolína nad Rýnom presťahoval do saskej metropoly Drážďany. Širšiu verejnosť zaujal románom Flughunde (1995), po ktorých vydal dve zbierky lyriky, poviedky a eseje, ako aj ďalšie dva romány Spione (2000) a Kaltenburg (2008). V dielach sa v rôznej miere i podobe opakovane vracia k nemeckým dejinám.

 

Autor sa v prvej reakcii na udelenie významnej ceny pre tlačovú agentúru DPA vyznal, že s tým po viacerých oceneniach v uplynulých rokoch vrátane Kleistovej a Pastiorovej ceny nerátal. "Myslel som si, že teraz bude na niekoľko rokov pokoj," poznamenal.

 

Ocenenie, ktoré si ocenení tradične preberajú počas jesenného rokovania Nemeckej akadémie pre jazyk a poéziu, nesie meno nemeckého dramatika a revolucionára z prvej polovice 19. storočia. Büchnerovu cenu každoročne udeľujú literátom alebo publicistom z nemecky hovoriacich krajín, ktorí na seba osobitne upozornili a ktorí sa podstatnou mierou podieľali na aktuálnom kultúrnom živote v krajine.

 

Medzi prominentných laureátov ocenenia udeľovaného od roku 1923 patria Heinrich Böll, Friedrich Dürrenmatt, Erich Kästner, Günter Grass, George Tabori či Wolf Biermann. V predchádzajúcich rokoch ho dostali spisovateľ a filmár Alexander Kluge (2003), literát Wilhelm Genazino (2004), prozaička Brigitte Kronauerová (2005), rodák z rumunského Sedmohradska Oskar Pastior in memoriam (2006) či Martin Mosebach (2007).

 

V nasledujúcich rokoch putovala Büchnerova cena dotovaná sumou 40.000 eur vždy do Rakúska, a to vďaka Josefovi Winklerovi (2008) a Walterovi Kappacherovi (2009). Tým sa tak podarilo nadviazať na skoršie úspechy krajanov H. C. Artmana (1997), Elfriede Jelinekovej (1998) a Friederiky Mayröckerovej (2001). Medzi najnovších laureátov ceny patria výlučne nemeckí autori, a to Reinhard Jirgl (2010), Friedrich Christian Delius (2011), Felicitas Hoppeová (2012), Sibylle Lewitscharoffová (2013), Jürgen Becker (2014) a Rainald Goetz, ktorého ocenili vlani.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies