Bubkovi pred 31 rokmi ukradli sen, on to nechce dopustiť

NETKY.SK • 13 November 2015, 11:39 • 2 min
Bubkovi pred 31 rokmi ukradli sen, on to nechce dopustiť

LONDÝN - Ani po 31 rokoch Sergej Bubka nemôže zabudnúť na to, ako ho športoví funkcionári v bývalom Sovietskom zväze obrali o možnosť zaútočiť na zlato na olympijských hrách 1984 v Los Angeles.

slovakia

left justify in out

Bojkotujúci športovci vtedajšieho východného bloku na čele so Sovietskym zväzom a Československom v Kalifornii chýbali a dnes 51-ročný rodený Ukrajinec na to v rozhovore pre AP spomína takto: "Stále je to bolestivé. Zaplatil som veľkú cenu, lebo som mal obrovskú šancu stať sa olympijským víťazom. Tento sen mi ukradli. Pritom som mal len 20 rokov a necítil som prakticky žiadny tlak.“

Fenomenálny žrdkár, ktorý 35-krát posunul hranicu svetového rekordu, sa stal olympijským víťazom o štyri roky neskôr v Soule, ale ďalšie pokusy mu už nevyšli. Dnes je Bubka viceprezidentom Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) a nechce pripustiť, aby na črtajúci sa veľký ruský dopingový škandál doplatili aj čestní športovci z tejto najväčšej svetovej krajiny. Napríklad neúčasťou na budúcoročných olympijských hrách v brazílskom Riu de Janeiro. "Nesmú trpieť. Je našou povinnosťou chrániť ich záujmy,“ povedal Bubka.

IAAF sa ocitla pod tlakom po zverejnení správy Svetovej antidopingovej agentúry (WADA), podľa ktorej v ruskej atletike roky funguje štátom sponzorovaný doping na najvyššej úrovni a jeho súčasťou boli viaceré domáce atletické osobnosti. Dvadsaťsedemčlenná Rada IAAF bude v piatok posudzovať návrh na prípadné sankcie voči ruskej strane aj s možnosťou neúčasti atlétov tejto krajiny na OH 2016. Bubka v ňom bude mať dôležité slovo. O situácii okolo ruských športovcov už hovoril aj s novým šéfom IAAF Sebastianom Coeom, ktorý zdolal práve Bubku o 23 hlasov v augustových prezidentských voľbách. Bývalý skvelý britský strednotratiar Coe vyzval ruskú stranu, aby sa vyjadrila k správe vyšetrovacej komisie WADA. Odpoveď očakával ešte do začiatku piatkovej telefonickej konferencie, ktorá má rozhodnúť o ruských sankciách.

"Nečaká nás ľahké rozhodnutie. Uvidíme, čo sa napokon stane, možno pôjde len o dočasnú suspendáciu. Budeme silno tlačiť na ruskú stranu. Ak sa vydajú správnou cestou, olympijské hry v Riu by možno nemuseli byť ohrozené,“ vyjadril sa nejednoznačne Bubka. Z jeho ďalších slov však jasne vyplýva, že sankcie by sa mali dotýkať len tých športovcov, trénerov a funkcionárov, ktorí boli reálne zapletení do dopingového škandálu. "Ak sa ďalšími testami v najbližších mesiacoch preukáže, že ostatní športovci sú čistí, majú voľnú cestu na olympijské hry. Je to ich samozrejmé právo, na ktoré netreba zabúdať,“ dodal Bubka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies